FOTO Gara de Nord așteaptă să fie însuflețită la Train Delivery

0

Am fost ieri să așteptăm trenul care urmează să fie ”livrat” weekendul acesta miilor de călători sau pur și simplu bucureștenilor care vor să fie turiști în propriul oraș, descoperind Gara de Nord altfel decât strict funcțional, ca nod de trecere. Până diseară, când începe să se deruleze programul disponibil aici, vă invităm să vedeți alături de noi ultimele clipe ale vagoanelor ce urmează să fie personalizate, în varianta lor obosit-ruginită și plină de istorie.

DSCN6080

 

DSCN5959Weekendul acesta, Street Delivery și CFR vă invită să priviți Gara de Nord cu alți ochi, mai atenți și mai puțin grăbiți. 

DSCN6082Toată povestea va începe vineri, 28 iunie, la ora 20, pe Peronul 14. 

 

DSCN6041Am așteptat locomotiva care a adus în Gară patru vagoane dezafectate: un fost vagon sanitar, un fost vagon de dormit, un fost vagon de călătorie obișnuit și un fost vagon de transport marfă. 

DSCN6089Plimbându-mă prin ele, mi-am dat seama (cu naivitate, știu) că poți înțelege multe lucruri din istorie doar privind trenuri din diferite perioade istorice. 

DSCN6038Mulți angajați ai Gării de Nord, care lucrează aici de zeci de ani, au văzut nenumăratele transformări ale acesteia.

DSCN5976Vagonul sanitar își așteaptă un prim ajutor estetic la Train Delivery.

DSCN6028O idee ar fi fost transformarea vagonului sanitar în piscină, însă până la urmă s-a optat pentru spațiu de chill-out. 

DSCN5979Am tot încercat să-mi imaginezi câți pasageri au dormit în vagonul ăsta până ca el să obosească, ruginit

DSCN5981Întotdeauna mi s-a părut fascinant în trenuri să mai găsesc câte un instrument, un poanou de comandă, un indiciu. 

DSCN5989Era o vreme când prizele erau din lemn. 

DSCN5984O toaletă pe care abia aștept s-o revăd, reconvertită, la final de Train Delivery. 

DSCN6003Când treci dintr-un vagon în altul, treci dintr-o lume în alta. 

DSCN6007Poate, cine știe, în copilărie, am mers cu trenul ăsta la mare. 

DSCN6008La urma urmei, în final rămâne o carcasă cu ”mațele” scoase.

DSCN6039Cu trenurile nu-i de glumă.

DSCN6091După atâta nostalgie, te apucă și pofta de găsit patternuri abstracte cu motive feroviare. 

DSCN6075

Sub acest acoperiș, va avea loc o expoziție de fotografie semnată Mircea Struțeanu, despre Roșia Montană. 

DSCN5972În Salonul Regal, ridicat în București în 1882, când gara se numea Gara Târgoviștei (de la actuala Calea Griviței, fostă Ulița Târgoviștei), se va deschide la Train Delivery Salonul Poneiului Roz, organizat de Romanian Film Initiative. Trecând prin Gară, habar n-ai că în spatele unei simple uși se află un spațiu rămas neatins de atâta vreme, rezervat până acum doar valurilor de oficiali ai diferitelor regimuri,

DSCN5968Deși Poneiul Roz e vestit pentru zvastica de pe crupă, mocheta din Salonul Regal poartă o seceră și un ciocan, țesute la Mânăstirea Agapia. 

DSCN5967

Timpul a stat aici, în Salonul Regal, dar poate după Train Delivery își va relua cursul.

DSCN6045

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger