FOTO Frumuseţile ascunse ale României: Locuri nedescoperite – Peştera Bolii

1

Sigur când veţi citi acest titlu vă veţi întreba unde mai este şi asta, ce e cu ea? Ei bine, peştera Bolii se află în apropierea oraşului Petroşani, pe drumul ce leagă localitatea de Haţeg, la aproximativ şase kilometri. Aici se întâlnesc Munţii Retezat cu cei ai Sebeşului şi, sub o căciulă imensă de stâncă, se află peştera Bolii. Ce este ciudat pentru cei de acum este numele peşterii. Toţi cred, iniţial, că vreo molimă a bântuit zona şi de aceea se cheamă aşa. Dar, surpriză! Numele peşterii vine de la familia Bolia, un voievod care a stăpânit aceste locuri  încă din secolul al XV-lea.

 

 

Fotoreportaj de Ciprian Dumitrescu

 

Localizarea peşterii Bolii: peştera se află foarte aproape de Petroşani (judeţul Hunedoara) şi este uşor accesibilă. În apropierea peşterii se află şi o veche cetate dacică, ce făcea parte din lanţul de apărare al Sarmizegetusei, iar peştera face acum parte din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Ciocolovina. Aşadar, cei care vor ajunge în aceste locuri vor avea multe de vizitat, nu doar peştera.

 

Intrarea în peştera Bolii

Harta Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Ce face peştera interesantă? Faptul că este singura peşteră din ţară care este străbătută pe toată lungimea ei (455 m) de un râu. De-a lungul timpului, datorită calcarelor moi care formează stânca, râul Jupâneasa a străpuns această barieră naturală şi a format peştera. Are o deschidere mare la intrare, de peste 10 m înălţime şi 20 m lăţime, iar în interior lăţimea creşte până la un maxim de 75 m şi înălţimea se păstrează.

 

 

 

 

Peştera Bolii a fost amenajată cu podeţe încă din anii 1960, dar, în decursul timpului, acestea s-au distrus. Acum, datorită unui grup plin de entuziasm, Asociaţia Petro-Aqua, peştera este în curs de reamenajare şi este iluminată electric. Mulţumesc, pe această cale, doamnei ghid de la peşteră, care mi-a permis să fotografiez  imaginile document de mai sus.

 

 

Peştera poate fi vizitată acum oricând, fiind amenajate deja 4 podeţe, iar la fiecare sfârşit de săptămână beneficiaţi şi de iluminare. În timpul săptămânii trebuie să aveţi la voi lanterne.

 

Pod arcuit în peştera Bolii

Iluminată, peştera este superbă şi vă dă posibilitatea să vedeţi cum a lucrat natura de-a lungul vremii.

 

 

Un alt lucru diferit al peşterii este lipsa stalactitelor şi stalagmitelor. Aceste formaţiuni specifice peşterilor nu s-au format aici din cauza faptului că peştera este străbătută continuu de un flux de aer care nu dă posibilitatea formării acestora.

 

 

 

Iluminarea cu diferite tipuri de lumină (caldă şi rece) formează un joc frumos pe pereţii peşterii.

 

 

Alt element interesant al peşterii sunt vieţuitoarele pe care le găzduieşte. Astfel, aici puteţi vedea o colonie de lilieci pitici.

 

Colonie de lilieci pitici

 

Pod suspendat în peştera Bolii

 

Al doilea pod din peşteră te duce spre deschiderea cea mai mare a peşterii, unde, anual, se organizează, cu sprijinul Asociaţiei Petro-Aqua, concerte de muzică religioasă şi pictură. Sper ca anul viitor să ajung şi eu la eveniment.

 

 

 

 

 

Am descoperit, astfel, un loc pe lângă care am trecut mereu timp de peste 20 ani şi pe care îl ştiam doar din poveştile mamei. Un loc minunat, care ne arată mereu puterea creatoare a naturii. Dacă v-a plăcut incursiunea în peştera Bolii vă aştept cu comentarii şi sper să ajungeţi să vedeţi şi voi această minune a naturii din ţara noastră.

 

Acest material a fost preluat de pe site-ul fotografului Ciprian Dumitrescu.


Un comentariu

  1. Am vizitat aceasta pestera pe la mijlocul anilor ’50. Eram copil…
    Iluminatul cu lanterne si cu felinare cu petrol…

    Din pacate nu am mai avut ocazia si mai tarziu…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger