FOTO Fotografii din cea mai rece zonă de pe Pământ

0

Fotograful neozeelandez Amos Chapple a vrut să facă un proiect unic, cel de a ilustra viaţa în zona cu cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ, şi s-a angajat ca profesor de engleză în Rusia pentru a-l finanţa. Zona cu pricina se află în Siberia şi cuprinde mai multe aşezări, dintre care Oimiakon a înregistrat în 1933 recordul pentru cel mai rece loc de pe Terra, cu o temperatură de -68 de grade Celsius. Chapple şi-a propus să viziteze satul Oimiakon şi cel mai apropiat oraş de el, Iakutsk, aflat la 930 de kilometri distanţă, unde, în luna ianuarie, îngheţul ajunge la -40 de grade.

 

“Drumul oaselor”

 

În ciuda temperaturilor sale scăzute, scrie Smithsonian.com, fotograful neozeelandez descrie Iakutsk ca fiind un oraş cosmopolit şi surprinzător de bogat: de jur împrejurul său sunt cantităţi mari de resurse naturale (diamante, petrol şi gaze naturale). Cu toate acestea, aşezarea e foarte izolată. Are un mic aeroport, dar nu şi cale ferată, şi un singur drum de acces, denumit “Drumul oaselor”, construit de deţinuţi din lagărele Gulag-ului stalinist. În regimul sovietic, guvernul îi plătea în plus pe muncitori dacă se mutau în zone neatractive din punct de vedere climatic. Astfel, mii de muncitori au ajuns în Iakutsk, unde s-au amestecat cu populaţia indigenă a iakuţilor, un popor siberian care vorbeşte o limbă turcică, şi cu muncitorii din sistemul Gulag rămaşi să transforme aşezarea provincială într-un mare oraş regional.

Astăzi, zona găzduieşte un gigant ce furnizează 20% din diamantele lumii – Alrosa. Din cauza abundenţei de resurse naturale şi a avuţiei adunate de localnici muncind în cel mai rece oraş din lume, Iakutsk este o așezare scumpă pentru trăit şi vizitat. Femeile poartă o uniformă de iarnă formată din patru haine de blană, pe care hoţii le-ar putea vinde cu mii de dolari. Şi întreţinerea aşezării e scumpă: transporturile de urgenţă de combustibil în oraşele din Siberia costă circa 500 de milioane de dolari pe an. Unii economişti spun că ar fi mai ieftin ca ţara să trimită muncitori cu avionul pentru a extrage acele resurse naturale şi apoi să-i ducă înapoi acasă.

Pentru a ajunge în Oimiakon, Chapple a fost nevoit să facă de mai multe ori autostopul şi să se caţere. La un moment dat, a rămas împotmolit într-o benzinărie două zile, timp în care a mâncat doar carne de ren. Când a ajuns în Oimiakon, unde trăiesc 500 de locuitori permanenți, Chapple a fost surprins să găsească străzi goale. Se aşteptase ca oamenii să se fi obişnuiţi cu temperaturile scăzute şi să fie freamăt în sat, însă localnicii se fereau de frig. Freamătul era doar în interiorul locuinţelor, unde fotograful nu a fost primit. Cele câteva ore pe care Chapple le-a petrecut au fost în compania câinilor și a bețivilor din sat, unde alcoolismul este în floare. Chiar și așa, viața satului merge mai departe. Școlile se închid doar dacă temperaturile ajung la -50 de grade. Când o mașină îngheață, oamenii o “dezmorțesc” cu mici aruncătoare de flăcări. Fermierii își duc vacile la un izvor “termal” care are câteva grade peste punctul de înghețare a apei, apoi le duc înapoi în staule. Satul s-a format, de altfel, în jurul acestui izvor: păstorii de reni mergeau la el pentru a-și adăpa turmele și l-au vizitat de atât de multe ori, că Oimiakon (care înseamnă “apă neînghețată”) a devenit așezare permanentă.

 

 

O stație de autobuz înghețată din Iakutsk

Statui glaciale dintr-un parc din Iakutsk în care sunt comemorate victimele celui de-Al Doilea Război Mondial.

O femeie iakută în centrul orașului. Aburii produși de fabrici, mașini și oameni generează o ceață densă iarna, care persistă în cele mai reci săptămâni.

O statuie a lui Ivan Kraft, unul dintre primii guvernatori ai Republicii Iacuția, este acoperită de gheață mare parte din an.

Un câine de pază din suburbiile Iakutskului.

O studentă locală, întoarsă acasă de la facultate. 

O pereche de adidași de vară așteaptă să treacă iarna, agățați de o magazie din suburbiile Iakutskului.

O localnică intră în catedrala Preobrazhenski, cea mai mare din oraș, într-o pâclă de aer rece. 

O femeie își protejează fața cu mănușa într-o zi cu temperaturi de -50 de grade Celsius din Iakutsk. În spatele ei, statuia lui Lenin tronează deasupra pieței centrale a orașului. 

O casă cu crustă de gheață din centrul Iakutskului.

 

Urmăriți restul imaginilor, inclusiv pe cele din Oimiakon, pe Smithsonian.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger