FOTO Fluturi de noapte în Maramureș

1

Maramureș, seară de iunie 2013. Dealuri cu fânețe și tufărișuri, păduri, lacuri, ape curgătoare. Generatoarele de curent sunt gata de funcționare, ca în fiecare seară din ultima săptămână. Un șnur legat de Land Rover și de un copac, pe el se întinde un cearșaf alb și mare, iar cablurile de la becurile halogene sunt conectate la generator. Lumina artificială este din ce în ce mai evidentă în noaptea care se lasă peste peisaj. Din fericire pentru noi, Luna nu este prea plină, iar fluturii încep să vină.

 

 

de Peter Lengyel

 

Atunci când este Lună-plină, mai puțini fluturi pot să fie atrași, dar activitatea lor depinde nu doar de perioada din noapte, ci și de variați alți parametri dați de vreme, probabil mai ales temperatură. Fluturii se învârt în jurul becului. Vin unii care se pun pe vegetația din jurul nostru. Cine știe de la ce distanță au venit; spre exemplu, sfingidele, bune zburătoare, dacă au detectat luminița asta de undeva de departe, au zburat către ea ca atrași de luminița de la capătul tunelului. Dacă existau doar câteva exemplare hipercamuflate pe timp de zi, și activi noaptea prin pădure, nu aveai nici o șansă să detectezi aceste specii, dacă ele nu erau atrase de lumină.

Fluturi de noapte. Își trăiesc scurta existență în pădurile, fânețele și tufărișurile acestea. Frumos colorați sau terni, fluturi de noapte… în nopțile de vară din Maramureș. Unele specii sosesc la lumină imediat după amurg, altele doar după ora 4 dimineața. Situația este destul de complicată. Variatele specii zboară în diferite perioade ale sezonului extra-iernatic, unii la sfârșit de mai, alții doar la mijloc de august, unele specii pot să fie văzute o perioadă mai îndelungată, altele au o apariție scurtă ca adulți, unii vin de la distanță mai mare, alții din vecinătatea imediată. Se vede de aici că nu este prea simplu să ajungi măcar să detectezi existența acelui individ, iar capturarea lui necesită multă strădanie.

Becul arde, în noapte, în habitate favorabile. Din diferite specii, în valuri mai evidente sau mai disperse în timp, vin Fluturii Întunericului, atrași de Lumină. Se adună de la specii de dimensiuni mai mari, unele ușor de recunoscut, până la mici molii, dintre care unele au desene spectaculoase, altele mai șterse, mai terne. Dacă te apropii îndeajuns, poți avea surprize legate de desene fine, până și la fluturi mărunți care aparent sunt destul de șterși; mulți au adaptări de homocromie pentru a se putea păstra nedetectați când stau pe scoarța căruiva copac în timpul zilei. Se adună pe lângă bec câteva zeci bune de specii, unele cu sute de exemplare, altele reprezentate de câțiva conspecifici sau doar câte un singur individ. Este interesant să vezi cum trăiesc fluturii, cât de diversificați sunt, cât de gracili și vulnerabili, cât de dornici de a exista indiferent de condiții.

 

DSC_5266

DSC_5871

DSC_6278

DSC_7293

DSC_5699

DSC_5882

DSC_6570

DSC_4413

DSC_4460

DSC_4496

DSC_6212

DSC_6067

DSC_6073

DSC_6329

DSC_6561

DSC_7072

DSC_7075

DSC_6229

DSC_6787

DSC_7095

 

A sta lângă cearșaful iluminat, privind ce mai apare din bezna nopții… ce minunăție nemaivăzută. Colegul specializat în fluturi colectează material pentru muzeul la care lucrează; studiul aprofundat se va desfășura în liniștea laboratorului, sub lupa binoculară. În lumina ledurilor se poate face și ceva imagine mai spectaculoasă cu microlepidoptere, care, de altfel, dacă sunt privite doar superficial, nu par niște ființe prea semnificative. Dar așa, mărită imaginea, devine vizibilă o lume necunoscută a fluturilor de noapte, o lume care a fost aptă de a fascina câțiva biologi care își dedică viețile studierii lepidopterelor.

 

DSC_6158

DSC_6311

DSC_5488

DSC_6850

DSC_5817

DSC_6600

 

 © dr. Peter Lengyel

 

Accesați restul fotografiilor și textului pe blogul biologului Peter Lengyel

 

Puteți accesa și:

FOTO Maramureșul satelor de iarnă

FOTO Obiceiuri de iarnă – Maramureș

FOTO Zboruri peste verde – Maramureş


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger