FOTO Femeile din Albania care au devenit bărbați pentru a-și îngriji familiile

0

De regulă, auzim de poveștile unor bărbați care, dintr-un motiv sau altul, vor să devină femei. Puține sunt însă cele ale unor femei care să treacă peste propriile aspirații, făcând un jurământ de castitate pe viață și preluând rolul unui bărbat, pentru a avea grijă de familie. Acest lucru se petrece însă în Albania, unde fotografa americană Jill Peters a realizat portretele unor astfel de femei care au urmat, la propriu, îndemnul tradițional ”Fii bărbată!”.

 

1

 

”O fată perfect normală, care visează poate să se căsătorească și să devină mamă, este rugată de familia ei să facă un jurământ de celibat și să renunțe definitiv la relații sexuale. Nu e încurajată să meargă la mânăstire. Ci își asumă responsabilitatea și onoarea de a-și proteja căminul și familia, preluând rolul social al bărbatului. În satele de munte din zonele rurale ale Albaniei, zone extrem patriarhale, ba chiar tribale, lovite de răfuieli sângeroase și crime în numele onoarei, există multe astfel de femei care au devenit bărbați, comportându-se prin urmare ca un cap de familie.

În schimbul sacrificării naturii lor, le-au fost oferite privilegii masculine considerabile. Bluzele și fustele sunt schimbate cu pantaloni, părul lung e înlocuit de frizuri scurte, bărbătești. Ele fumează și se plimbă, fudule, pe străzi, alături de alți bărbați. Localnicii vorbesc despre ele cu ”el” sau ”unchiul”. Tranziția lor absolută este acceptată, susținută și împărtășită de oamenii în mijlocul cărora trăiesc. Sunt cunoscute sub numele burneșe, iar numărul lor scade văzând cu ochii.” Astfel descrie Jill Peters, fotografă americană care urmărește acest fenomen, lucrând în prezent la un documentar dedicat virginelor sub jurământ.

Mai jos, vă invităm să vedeți câteva dintre portretele pe care Peters le-a realizat până acum în Albania.

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

9

 

10

 

8

Sursa: Yahoo! News

Foto: Jill Peterson


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger