Zonele urbane tot mai aglomerate ale viitorului apropiat (din următoarele decenii, chiar) vor pune tot mai mare presiune pe mediu şi pe utilizarea resurselor naturale (apă, sol etc.). Arhitecţii se gândesc cum să rezolve problema acestui viitor suprapopulat şi vin cu soluţii precum grădinile zgârie-nori proiectate pentru oraşul Shenzhen din China.
Fermele sau grădinile verticale nu sunt o noutate, dar a le duce atât de aproape de nori este, cu siguranţă, un plan îndrăzneţ. Cât de fezabile vor fi cu adevărat astfel de grădini, rămâne de văzut, la fel şi dacă funcţionarea lor va fi în spiritul economiei resurselor şi nu a suprautilizării lor. Firma franceză Vincent Callebaut Architects a prezentat recent proiectul Farmscraper – Asian Cairns, un concept inedit destinat oraşului în expansiune Shenzhen din China. Şase turnuri cu structură care imită bolovani supraetajaţi alcătuiesc acest proiect ambiţios. Construcţiile ar avea, fiecare, o „coloană vertebrală” în jurul căreia ar urca spirala formată din bolovani şi ar urma să fie realizate în principal din oţel.
Grădinile suspendate ar avea rolul de a îmbunătăţi calitatea aerului, mai degrabă decât de a produce recolte. Fiecare turn va avea zone rezidenţiale, zone de birouri şi de petrecere a timpului liber. La parter vor fi multe spaţii verzi, sisteme de colectare a apei de ploaie, sisteme de procesare a apei; energia necesară unui turn va fi exclusiv eoliană şi solară. „Proiectul Asian Cairns propune construirea unui pol urban multifuncţional, multicultural şi ecologic, totodată. Este prototipul unui oraş inteligent, verde, dens, conectat la tehnologie şi susţinut de biotehnologie. Proiectul sintetizează filosofia noastră arhitecturală care transformă oraşele în ecosisteme, cartierele în păduri şi clădirile în copaci, adică constrângerile în oportunităţi şi fiecare resursă folosită într-una reutilizabilă”, explică autorii proiectului. Vă lăsăm în compania imaginilor:
Sursa şi foto: TreeHugger, World Architecture News