FOTO Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan

1

Duminică, 25 ianuarie, locuitorii din oraşul Sebeş, alături de susţinători din oraşele apropiate, au protestat pentru a treia săptămână la adresa companiei austriece Kronospan, care vrea să deschidă în localitate o fabrică de formaldehidă – substanţă catalogată drept cancerigenă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, în cursul săptămânii trecute, a fost depusă o nouă contestaţie împotriva Kronospan, la Agenţia pentru Protecţia Mediului  (APM) Alba, instituţia care a emis autorizaţia ce ar permite controversatei companii să deschidă fabrica.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Text şi fotografii de Radu Cernuta

 

126 de cetăţeni au semnat contestaţia depusă luni, 19 ianuarie, la APM Alba. Documentul precizează că la ora actuală doar unul din cele 5 coșuri este dotat cu instalație de monitorizare. Se pun întrebări, între altele, cu privire la cantitățile exacte de poluanți emise, în special formaldehida și pulberile în suspensie (PM10), la cantitățile de substanțe periculoase depozitate pe platforma Kronospan și la măsurile de prevenție a unui accident major, la poluarea cu substanțe organice provenite de la lemnul și deșeurile lăsate sub cerul liber, la inexactități din documentația transmisă de Kronospan privind amplasamentul în proximitatea zonelor rezidențiale. Semnatarii mai întreabă și dacă s-a urmărit implementarea măsurilor pentru protecția mediului impuse în trecut firmei Kronospan și ce investiții s-au făcut de către aceasta în protecția mediului.

Totodată, semnatarii cer ca formaldehida să fie înlocuită cu adezivi ecologici, cerere conformă cu Art. 58 din legea 278/2013 privind emisiile industriale, în condiţiile în care formaldehida a fost clasificată ca substanță cancerigenă de Comisia Europeană în iunie 2014. De asemenea, protestatarii solicită mutarea instalațiilor de producere a formaldehidei la 50 km de așezările omenești și monitorizare dublă – din partea producătorului și a unei surse independente -, cu date disponibile online, și posibilitatea opririi automate a producției când valorile maxime admise sunt depășite.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Marți, 20 ianuarie, Prima Natura Sebeș, una dintre organizaţiile care au iniţiat protestele de la Sebeş începând cu 11 ianuarie,  a anunțat pe pagina de Facebook că a fost ţinta unui atac asupra serverului unde este găzduită pagina web, care a cauzat disfuncționalități site-ului și poștei electronice.

Joi, 22 ianuarie, a avut loc o întâlnire la Prefectura Alba, la care au participat prefectul, reprezentanții ONG-urilor implicate în protestele civice, dar şi reprezentanţi ai Kronospan, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică și ai Gărzii de Mediu, tema principală a discuţiilor vizând monitorizarea formaldehidei. Prefectul Gheorghe Feneşer a susținut că există în acest moment transparență totală în ceea ce priveşte monitorizarea, datele fiind publicate pe panourile de afișare ale APM și putând fi accesate online. Cu toate astea, nu e clar cine, cum și unde realizează măsurătorile, iar pe site-ul calitateaer.ro, formaldehida nu se regăsește între substanțele măsurate și nu poate fi verificată. În plus, comisarul șef al Gărzii de Mediu spune ca instituţia nu deține aparatură pentru măsurarea acestei substanţe. Astfel, în cazul unei sesizări, Garda de Mediu poate doar să contacteze poluatorul și să-l întrebe ce a făcut. Reprezentanții societăţii civile au cerut dotarea Gărzii de Mediu cu aparatura necesară și au precizat că au cerut evaluarea procedurilor APM de către Corpul de Control.

Totodată, Grupul de Inițiativă Civică Sebeș arată, la solicitările noastre, că monitorizările nu sunt de ajuns pentru a asigura siguranţa locuitorilor: “Din punctul de vedere al oamenilor din Sebeș care s-au săturat de poluare, aceste măsurători nu-și mai au rostul. Pentru că o poluare măsurată și monitorizată, chiar și cu cele mai performante aparate, tot poluare rămâne. Normele și reglementările legale sunt făcute astfel încât poluatorul să-și poată desfășura activitatea liniștit și deci este nevoie de o schimbare radicală a cadrului legislativ în ce privește calitatea aerului din zonele rezidențiale.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

În aceeaşi zi, la Primăria Sebeş a avut loc o altă întâlnire, la care au participat primarul Alexandru Dăncilă, reprezentanți ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba, medici de familie din Sebeș, reprezentanți ai ONG-urilor și ai presei. Scopul întâlnirii era prezentarea de către Kronospan a unui studiu de impact realizat de Centru de Mediu și Sănătate Cluj, o firmă care, conform site-ului, a făcut studii de evaluare a riscului de mediu pentru companii ca SC Aurul SA Baia Mare și SC Roșia Montană Gold Corporation SA. Reprezentantul Kronospan s-a retras din şedinţă, motivând prezenţa în sală a unui număr prea mare de persoane care “nu sunt de specialitate,” iar compania a emis ulterior un comunicat de presă. Conform comunicatului, studiul invocat la întâlnire face parte din proiectul european Synphonie, fără a oferi detalii despre natura acestui proiect.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sâmbătă, 24 ianuarie, un alt comunicat transmis de Kronospan invocă îngrijorarea companiei faţă de  absența reprezentanților societății civile la o întâlnire ce trebuia să aibă loc vineri 23, ianuarie, la sediul firmei, unde urmau să fie prezentate măsurile pentru protecţia mediului. Compania a acuzat lipsa dorinței de dialog, după ce, cu o zi înainte, reprezentanţii acesteia au fost cei care au plecat de la comunicarea organizată de ei înșiși. Pe pagina de Facebook Opriți Poluarea în Sebeș, organizaţiile PrimaNatura și Inițiativa Civică Reghin, împreună cu tinerii din Grupul de Initiațivă Civică Sebeș, au anunțat că refuză invitația la conciliere directă adresată de SC Kronospan Sebeș din următoarele motive: “La întâlnirile organizate astăzi 22.01.2015 la în cadrul Prefecturii Alba, respectiv Primăria Sebeș, reprezentanții societății Kronospan nu au putut oferi niciun fel de lămuriri legate de invitațiile individuale trimise către membrii activi de pe grupul “Sebeș fără formaldehidă” . Mai mult decât atât la întâlnirea din cadrul Primăriei Sebeș, aceștia au părăsit sala pe motiv ca urmau să prezinte date tehnice legate de studiul de impact asupra sănătății populației iar atât cei implicați în campania “Opriți Poluarea în Sebeș” cât și reprezentații presei prezenți în sală, nu aveau ce căuta la acele discuții.”

Duminică, 25 ianuarie, în ciuda vremii mohorâte, la marșul organizat la Sebeş au participat circa 1.200 de persoane. Pe lângă susținătorii obișnuiți, au venit 80 de moți din Munții Apuseni, solidari contra formaldehidei și dornici să protejeze pădurile.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Puteţi citi şi:

FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

FOTO Sebeş: 2.0o00 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Scandalul Kronospan ia amploare: Protest-satiră în faţa Ministerului Mediului

Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii


Un comentariu

  1. Jos cu nenorocitii care ne distrug tara!!! Trebuie luati de ceafa si pusi cu gura la un cos de fum pana ce le cresc frunze la urechi, pentru ca ceea ce fac ei nu este distructiv. Daca nu ne dam batuti, n-au cum sa ne invinga! In Romania lucrurile se rezolva doar protestand in strada, intr-un nr cat mai mare. Romani, sa fim solidari!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger