FOTO Eclipsa de soare văzută din inima României

0

Cu ocazia eclipsei de Soare de vineri, 20 martie, la Alba Iulia, câţiva voluntari din grupul Universul de lângă noi au organizat o sesiune de observații astronomice. Câteva sute de participanți, între care mulți elevi, dar și oameni de toate vârstele, au venit pe esplanada Obeliscului Horia, Cloșca și Crișan, unde organizatorii le-au pus gratuit la dispoziție trei telescoape special echipate și ochelari de protecție pentru a putea privi în condiții de siguranță cum silueta Lunii trece prin fața Soarelui. De asemenea, cu un entuziasm inepuizabil și răbdare infinită, aceștia au oferit tuturor explicații asupra fenomenului.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Potrivit astro-ifno.ro, aceasta a fost prima eclipsa a anului 2015, fiind vorba despre o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa parțială fiind observabilă din Europa, nordul Africii și vestul Asiei. În România, a început din vest la ora 10:40, la 10:56 cuprinzând toată țara și a ajuns la apogeu în jurul orei 11:55, magnitudinea fiind între 49% și 63%. Luna a eliberat apoi treptat discul Soarelui, eclipsa încheindu-se între orele 13 și 13:10. Aceasta a fost principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 și eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Totodată, potrivit unui studiu realizat de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transmiterea Electricității, aceasta a fost prima eclipsă care a avut un impact relevant asupra funcționării sistemului european de electricitate, din cauza ponderii crescute dobândite de la ultima eclipsă de energia solară în totalul energiei produse în Europa. Reuters relatează că în timpul eclipsei s-a  înregistrat, la nivel european, o scădere a energiei generate de centralele solare de 17 GW și o creștere ulterioară de 25 GW. Țările europene s-au pregătit din timp pentru a suplini scăderea din alte surse și nu au existat probleme, însă trader-ii au raportat creșteri temporare ale prețului electricității.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger