O echipă de 45 de studenți români a construit una dintre cele mai ecologice case din lume, o casă dotată cu panouri solare și fotovoltaice care asigură apa caldă și electricitatea necesare. După doi ani de muncă, aceștia se pregătesc să meargă la Madrid unde are loc concursul Solar Decathlon, o competiție internațională în care s-au înscris 20 de echipe, fiecare cu câte o casă eficientă energetic. Până atunci, însă, casa solară este expusă, începând de ieri, în parcarea complexului Colosseum de pe Șoseaua Chitilei din București, unde poate fi admirată toată luna iulie.
Prispa a fost gândită pentru România, în special pentru spațiul rural românesc, și reprezintă prima treaptă către sustenabilitate în țara noastră, explică Pierre Bortnowski, coordonatorul proiectului. “Am gândit o casă care să nu fie de Formula 1, ci să fie o Dacia, pentru ca tranziția către sustenabilitate în România să se facă la scară mare și nu printr-o casă pe care nimeni nu o cumpără. Astfel, am gândit o casă care este eficientă, nu este cea mai eficientă din concurs, dar este accesibilă și poate fi construită după competiție. Asta e toată strategia noastră, vrem să se construiască după”, spune Pierre.
Casa are un randament bun și este gândită pe viteze, spune Pierre: “viteza întâi înseamnă să folosim energia naturală, viteza a doua înseamnă să folosim puțină energie și viteza a treia înseamnă ca numai în condiții extreme, iarna și vara, să folosim structuri de asigurat confortul în casă”.
Fiind destinată spațiului rural românesc, casa s-a și inspirat din arhitectura tradițională, folosind un element foarte puternic din satele românești, prispa, care a reprezentat baza pentru acest proiect.
“Regulile concursului sunt stricte și trebuie să fim conectați la rețea. Așadar, avem o casă care e conectată la rețea, produce energie, o pune în rețea și ia din rețea. Noi avem un bilanț la sfârșitul anului care este pozitiv – am produs mai multă energie decât am consumat. În România încă nu se aplică asta, dar ai putea să primești bani pentru acest lucru”, explică Pierre.
Până acum, s-au arătat destul de mulți oameni interesați să cumpere Prispa, care, în varianta industrializată, costă 70.000 de euro.
Foto: Raluca Petrescu
4 comentarii
Pingback: Casa solară Prispa, scoasă la licitație | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Casa din baloți de paie | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Casa din baloți de paie: Locuința verde pentru bugete mici | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Se înverzește arhitectura din România? | TOTB.ro - Think Outside the Box