FOTO De la jungla amazoniană, la triburi africane: Lumi în transformare, văzute de Tudor Vintiloiu

0

Fotografiile lui Tudor Vintiloiu sunt imaginile unui explorator. Pentru el, camera e o extensie naturală a spiritului de observație, prin care înregistrează, curios și analitic, transformări subtile, care cel mai adesea scăpa ochiului grăbit și deformat de așteptări.

 

totb_tv_1 (1)

Cred că asta este imaginea la care țin cel mai mult. Eram în Ecuador, în jungla amazoniană, și Gaba, membru al tribului Huaorani, m-a luat cu el într-o plimbare scurtă (așa a numit-o el) de vreo 4 ore, prin desișul pădurii tropicale, pentru a vâna maimuțe cu săgeți otrăvite. Peste tot pe unde merg, caut și mă interesează în mod deosebit să fotografiez ceea ce simt că e în transformare. Acolo unde starea de fapt actuală va dispărea în scurt timp. Acele situații mi se par cel mai important de documentat. În felul ăsta, simt că ajut la păstrarea unor valori sau măcar la păstrarea amintirii unor valori. Huaorani sunt de ani de zile sub o presiune imensă din partea companiilor petroliere (Chevron), care exploatează deja zone întinse de pădure tropicală. Sunt alungați sau cumpărati, iar stilul lor de viață și, implicit, pădurea – distruse.

Mișcându-se aproape nevăzut prin lumi îndepărtate, în care mulți am identifica alteritatea absolută, sau prin lumi ce se deschid sub nasul nostru, dar pe care, tocmai pentru acest motiv, le-am putea trece cu vederea, Tudor spune prin imagini povești universale. Fie că merge la vânătoare de maimuțe în junglele din Amazon, acolo unde mâna nevăzută a corporațiilor schimbă regulile jocului, fie că se apropie de viețile refugiaților somalezi, că pătrunde după gratiile penitenciarului de la Târgu Jiu sau că stă cot la cot cu bărbații războinici ai tribului Mursi, Tudor nu judecă niciodată și, cel mai important, nu sacrifică miza esențială a vieții în diversitatea ei, de dragul exotismului. L-am rugat pe fotojurnalistul stabilit la București să ne povestească, pe scurt, despre 10 din imaginile realizate de el, la care ține foarte mult.

 

totb_tv_1 (2)

Tarabe și spații de locuit improvizate în Mercato – o piață din Addis Ababa, Etiopia, considerată a fi cea mai mare piață în aer liber din Africa

totb_tv_1 (3)

Două fete din tribul Karo din Valea râului Omo, în Etiopia, își decorează fețele reciproc. Intensificarea turismului în această zonă a făcut ca mulți membri de trib să renunțe la a mai crește vite sau lucra pământul, și se mulțumesc cu a se decora cât mai interesant pentru a se lăsa fotografiați de către turiști, contra unei sume de bani.

totb_tv_1 (5)

Plaja din micul oraș Puerto Lopez din Ecuador este împânzită în fiecare dimineață de sute de albatroși înfometați, care fură din zbor pește din lăzile pescarilor, în timp ce aceștia își încarcă marfa în camionete.

totb_tv_1 (6)

Fete și copii din tribul Dassanech, din Valea râului Omo, în Etiopia, sunt urcați pe un ciot de copac, pentru a întâmpina turiștii veniți la ei în sat.

totb_tv_1 (7)

Asta este printre primele fotografii de care am fost mândru că le-am facut, și a fost făcută în Maroc, în 2005 – care a fost și prima mea călătorie al cărei scop declarat a fost fotografia.

totb_tv_1 (8)

Doamna din imaginea asta se numește Dori, are 94 de ani și locuiește singură. Este o mătușa a mamei mele și îmi este foarte dragă. O fotografiez și o vizitez cât de des pot.

totb_tv_1 (9)

În cartierul Jamestown din Accra, Ghana, pescarii joacă fotbal pe plajă după-amiaza, după ce și-au tras bărcile pe mal.

totb_tv_1 (10)

Dimineața devreme, pe plaja din Accra, Ghana, pescari, femei și copii, toți pun umărul la trasul plaselor pline cu pește.

totb_tv_1 (11)

Lupta de cocoși în orășelul Antsirabe din Madagascar. Este o distracție foarte populară aici, și un mod de a face bani, pentru unii. Potul zilnic poate ajunge până la salariul mediu pe un an. 

DSCF3801_totbTudor Vintiloiu este specializat în fotografie documentară și fotografie de călătorie, ale cărui proiecte le puteți urmări pe îndelete pe pagina personală. A studiat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București, după care a lucrat ca editor foto pentru ziarul ”The Bullet”, editat de Centrul pentru Jurnalism Independent, ca fotoreporter și editor foto pentru ziarul ”Cotidianul” (2001-2009), colaborând cu agențiile de presă Northfoto, ZUMA Press, Intact Images și NewsIn, precum și cu Bloomberg News, Esquire, DOR, VICE, Unica, Jurnalul Național, Sanoma Hearst Custom Publishing, Institutul Aspen. Începând din acest an, lucrează ca fotograf al agenției Kondiment. În 2008, a colaborat cu Agenția pentru Refugiați din cadrul Națiunilor Unite, pentru a fotografia taberele de refugiați din estul Etiopiei, iar în 2012 a primit Premiul I și  Premiul III la concursul internațional de fotografie Chachipe Map.

Puteți urmări și:

FOTO Din colonii muncitorești, în Piața Taksim. Visele prin obiectiv ale Ioanei Moldovan

FOTO Pe drum cu fotojurnalistul George Popescu: De la Universitate, prin Petrila, până în Sahara

FOTO Mihai Barbu: 11 ani de fotojurnalism în 8 imagini

FOTO Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cârlig

FOTO Două luni nicăieri, cu Bogdan Gîrbovan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger