FOTO Deva a protestat împotriva proiectelor miniere de la Roşia Montană şi Certej

2

Duminică după-amiază a fost frig în Deva, a mai şi plouat, ba a căzut lapoviţă la un moment dat, dar asta nu i-a descurajat pe devenii care au decis să iasă din case şi să îşi exprime public opoziţia faţă de proiectele miniere de la Roşia Montană şi de la Certej. “Roşia Montană este doar începutul”, a fost opinia tuturor celor prezenţi. “Urmează Certejul şi Certejul este lângă noi, aici. Păi, dacă asta nu ne face să ieşim din case, atunci ce altceva?”, întreabă unul dintre protestatari. Câteva zeci de persoane s-au strâns în locul aprobat pentru protest şi au înşirat pe jos, la început, diverse mesaje, toate pe suporturi confecţionate de acasă, după posibilităţi.

 

SONY DSC

 

 

Participanţii au fost de toate vârstele – de la 13 – 14 ani (elevi de şcoală generală) la 25 – 35 – 45 de ani, ba chiar şi de 60 de ani sau peste. Protestul a fost autorizat şi la fel va fi în fiecare duminică, în acelaşi interval orar (17:00 – 20:00), pe o bandă din şosea şi pe trotuar. Ce anume i-a motivat pe devenii aflaţi ieri în stradă să fie acolo? Fiecare are un alt răspuns. „Ne-am săturat de atâta incompetenţă la cel mai înalt nivel. Nu se poate să porneşti o industrie ucigând alta. Este inadmisibil”, spune supărat Vlad, un tânăr de 25 de ani. „De 23 de ani avem o clasă politică incompetentă, care ne promite marea cu sarea. Destul! Vrem interzicerea mineritului cu cianuri pe teritoriul României. Eu militez pentru tinerii ăştia care stau şi se uită în loc să protesteze; vreau să lăsăm nepoţilor noştri ţara aşa cum este, dar dacă se poate fără clasa asta politică. Şi dacă tot suntem în stradă, să cerem şi alte lucruri, să rezolvăm şi alte probleme, cum sunt gazele de şist, spre exemplu. Nu trebuie să cedăm, dacă suntem uniţi, putem face orice”, spune doamna Luci, care are 60 de ani şi poartă tricolorul României pe lângă pancartele duse în mâini.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Un grup de patru adolescenţi stă şi urmăreşte cum se adună, încetul cu încetul, lumea la protest. Au 13 – 14 ani şi ştiu de pe internet despre Roşia Montană, despre proteste. De ce sunt în stradă, când alţi colegi de-ai lor probabil se joacă pe calculator? „Totuşi, e vorba de ţara noastră. Suntem aici pentru salvarea Roşiei Montane. Suntem pregătiţi să stăm în stradă şi dacă ninge, nu ne temem”, spun cei patru (care, ulterior, s-au împrăştiat printre trecători cu materiale informative despre Roşia şi Certej – broşuri, fluturaşi). „Exproprierea este un precedent grav. Eu nu am încredere în statul român prin reprezentanţii săi de acum şi nici într-o astfel de corporaţie că pot gestiona durabil un astfel de proiect. Nu există control pentru aşa ceva. Da, vorbim acum mai mult de Roşia Montană, dar pe noi, pe deveni, ne doare şi Certejul şi nici nu ştim prea multe despre ce se întâmplă acolo. De asta sunt aici. Am copii, vreau să ştiu dacă rămân aici cu ei sau plec”, mărturiseşte un profesor prezent la protest. „Eu am de transmis un mesaj clar: furatul ucide! Dacă tot scoatem aurul din munţi, să o facem cu altă tehnologie, fără să distrugem mediul, natura şi să o facem noi, nu străinii. Să lăsăm urmaşilor noştri o ţară liberă şi prosperă”, este de părere Horaţiu (33 de ani).

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

„Eu sunt aici pentru că vreau să nu se distrugă natura. Sunt împotriva cianurării, împotriva distrugerii naturii şi sunt pentru dezvoltarea turismului şi ştiu că se poate face. Uitaţi-vă la Albac, Arieşeni, Câmpeni… la ei s-a putut, dar dacă începe exploatarea de la Roşia se duce dracului tot turismul dezvoltat acolo. La Certej, dacă începe exploatarea, se distruge rezervaţia de la Săcărâmb, de fag alb, renumită pe plan internaţional. Şi exploatarea de la Certej va afecta şi devenii… dar, poftim, să stea în casă, la televizor, să îşi numere ouăle! Nu îşi pun întrebarea ce le lăsăm copiilor?”, se aprinde la glas domnul Cornel, reprezentant al Asociaţiei Bio Eco Genuri din judeţul Hunedoara. „Eu sunt aici pentru natură, pentru dreptul la proprietate, pentru toate neadevărurile care se spun despre Roşia şi despre Certej. Păcat că lumea nu înţelege ce urmează şi stă în casă, cel puţin în oraşele astea mai mici e mai greu să mişti oamenii”, spune un alt profesor prezent la protest. „Câmpeniul e un oraş mai mic decât Deva şi uite câţi au ieşit!”, se aprinde iarăşi domnul Cornel. „Da, exact. Ei vor fi grav afectaţi, direct. Acolo se obţin fonduri europene pe care le vor pierde, cine le va mai cumpăra produsele dacă se ştie că vin dintr-o zonă poluată? Oricum, sunt multe probleme pe care trebuie să le vedem şi să le discutăm. Spre exemplu, gazele de şist. Ei spun că vor să înceapă exploatări în câteva zone, dar prin modul lor de formare gazele de şist sunt răspândite sub toată scoarţa terestră, peste tot. Deci există unde vor ei să existe. Aşa pot veni şi sub Deva, şi sub Simeria. Sunt multe probleme, nu doar Roşia, dar Roşia este scânteia, reduta în jurul căreia ne-am strâns. Dacă pierdem Roşia… pierdem mult. Însă nu ştim cum va reacţiona societatea civilă. Dacă am fi sârbi sau polonezi, dacă am pierde Roşia, am fi milioane în stradă. Dar aşa, nu ştim cum va reacţiona societatea noastră. Vom vedea”, conchide protestatarul.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

După ce s-au strâns câteva zeci de persoane, coloana a pornit într-un marş paşnic, însoţit de muzică mâinilor la o tobă, pe bulevardul pe care protestul avea aprobare de desfăşurare. La zeci de metri distanţă, în incinta Centrului Cultural „Drăgan Muntean” (fosta Casă de Cultură), politicienii liberali ai judeţului aveau întâlnire pentru a-şi alege conducerea la nivel de municipiu. Acolo stăteau parcate maşinile luxoase şi se perindau costume şi tocuri cu poleială, se aplauda la comandă şi se rosteau discursuri sforăitoare. În stradă, oameni frumoşi, de toate vârstele, purtau pancarte cu mesaje concrete, reale, sperând ca, la un moment dat, să le priceapă şi clasa politică.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Alte fotografii de la protestul de ieri din Deva puteţi vedea şi aici.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger