Chiar dacă cel mai adesea îi schimbăm şi dăm mai departe fără să luăm în calcul numeroasele detalii înscrise pe bancnote, banii noştri cei de toate zilele comprimă în ilustraţii o mare valoare simbolică. Eminescu, Enescu, Iorga, Grigorescu, Blaga sau Caragiale circulă din mână-n mână pentru a ne plăti chiriile, facturile şi datoriile. Pornind de la ideea că bancnotele, ca suport, ar putea fi “unelte educaţionale,” un student american la design a încercat ofere modele alternative pentru ilustraţiile prezente pe dolari, folosind elemente din ştiinţă.
“Am interpretat banii ca pe unitatea de măsură care face posibilă civilizaţia,” spune Travis Purrington, care a adaptat cinci bancnote americane la ideea de a transmite un mesaj educativ. În loc să sublinieze, aşa cum fac cele mai multe bancnote aflate în circulaţie prin lume, latura patriotică, folosind simboluri şi figuri din politica ori cultura naţională, Purrington a folosit simboluri cu o valoare mai generală pentru umanitate. Pentru proiectul său de diplomă realizat la Universitatea de Design din Basel, Elveţia, americanul a reimaginat dolarii cu ajutorul unor elemente care trimit mai degrabă la sisteme ştiinţifice, pentru că banii, spune el pentru Wired, vorbesc implicit despre sisteme.
Astfel, pe una din feţele bancnotelor a realizat desene tehnice, pornind de la un element din ştiinţă, iar pe cealaltă parte, a realizat o ilustraţie a unui element din lumea practică, având la bază principiul ilustrat pe prima faţă. De pildă, pe bancnota de 50 de dolari, sunt reprezentate o placă de circuite integrate, iar pe a doua, o cască de astronaut, în care se reflectă imaginea unei navete spaţiale. “Am vrut să mă joc cu lucruri la care nu ne gândim aşa de des, cum ar fi implicaţiile sistemului neuronal în agricultură,” spune studentul care a desenat pe bancnota de cinci dolari o sinapsă detaliată, iar pe cealaltă parte, o reţea de câmpuri agricole. “Imediat cum încerci să priveşti loturile cultivate din zbor, vezi ce complicat şi detaliat este procesul decizional din spatele lui.”
O altă sugestie de regândire a designului bancnotelor, de astă dată chiar pusă în practică la nivel naţional, vine din partea Norvegiei. Banca Naţională a Norvegiei a lansat un proiect de design pentru noile bancnote, care arată acum mai degrabă a opere de artă abstracte. Tema proiectului a fost marea, iar fiecare bancnotă în parte a avut parte şi de o sub-temă, cum ar fi oceanul ca sursă de hrană. Coroanele norvegiene ilustrează acum puternica legătură a ţării cu peisajul maritin, sub forma unor ilustraţii pixelate, de culori diferite, inspirate de diverse elemente care au ca punct central marea, înfăţişate pe cealaltă parte a bancnotei. Mai multe despre procesul complex de elaborare a noului design, puteţi citi pe FastCoDesign.
Un comentariu
Superb conceptul, ridica ideea de schimbare de valori la un nivel de arta. Energia si modelul pur uman din oameni paote fi legitimat astfel prin bancnota nationala si nu doar prin carti sau diverse alte materiale. Superb! vis a vis de acest subiect invit cititorii pe blogul meu unde am prezentat acum scurt timp un proiect realizat de seejayjawn.com ,vorbim despre bancnote pe care au fost aplicati superi eroi in locul presedintilor, have fun! goo.gl/OecUAk