FOTO Cum se agață de copilărie copiii refugiaților

0

Aproape unul din patru din cei peste un milion de refugiați și migranți care au ajuns în Europa în ultima vreme este copil, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugați. În timpul călătoriilor periculoase pe care le fac cu părinții lor pe mare, copiii sunt cel mai vulnerabili la boli, leziuni, violență, trafic de persoane și moarte, scrie Mashable. Pe lângă aceste amenințări fizice, ei sunt supuși și riscului de a suferi traume emoționale adânci. Copiii care trăiesc în zone de conflict, care au fost strămutați din cauza războaielor sau care pornesc în călătorii primejdioase spre locuri mai sigure ratează de cele mai multe ori elementele copilăriei, cum ar fi jocurile cu prietenii sau învățatul în școală, care au impactul cel mai benefic asupra dezvoltării lor.

Dacă copiii nu au ocazia să se joace și să fie copii, ei sunt într-un mare pericol de a trăi într-o stare de stres toxic, ceea ce poate cauza efecte dăunătoare pe termen lung asupra dezvoltării lor. Mici alinări precum jucăriile îi pot ajuta pe copiii refugiaților să-și recâștige un sentiment al normalității, scrie publicația americană. Primii ani de viață sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea creierului unei persoane, fiind perioada care determină dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială și capacitatea de a învăța și în care se pun pietrele de temelie pentru viitorul celor mici.

S-a demonstrat că joaca îmbunătățește sănătatea copiilor care trăiesc în situații dificile, printre beneficii numărându-se reducerea anxietății. În situații de urgență, UNICEF dotează spațiile destinate copiilor cu kituri educative și jucării pentru a-i ajuta pe cei mici să-și recupereze o parte din copilărie. Astfel de kituri, care au sprijinit peste 800.000 de copii ce trăiesc în contexte de urgență, ajută la procesul de dezvoltare al copiilor de la naștere până la vârsta de 8 ani. Mai jos puteți vedea o serie de fotografii marca UNICEF care ilustrează asemenea situații.

O fetiță suflă bule de săpun într-un spațiu pentru copii instalat de UNICEF într-un centru de înregistrare a refugiaților din orașul Presevo, aproape de granița cu Macedonia. Centrul funcționează nonstop și și-a extins capacitatea de înregistrare la 8.000 de persoane pe zi.

Lamaris, în vârstă de patru ani, zâmbește în timp ce deschide o pungă cu jucării, într-un cort ce găzduiește un spațiu pentru copii instalat de UNICEF într-un centru de primire a refugiaților aflat în apropiere de Gevgelija, la granița cu Grecia. Fetița se află în drum spre Germania, unde ar urma să-și reîntâlnească tatăl, care a reușit să ajună acolo acum patru luni. Mama ei spune că locuința lor a ars din temelii și că nu le-a mai rămas nimic. Voluntarii ONG-ului local La Strada, sprijinit de UNICEF, îi ajută pe copiii care au fost separați de familiile lor să-și regăsească rudele, organizează activități recreative pentru ei și le distribuie mâncare și apă.

Mahmood, un băiat de șapte ani din Siria, și sora lui Zahra, de cinci ani, au primit animale de pluș în timp ce părinții lor făceau rost de mâncare, apă, pături și îmbrăcăminte călduroasă.

Doi copii sirieni se joacă în spațiul pentru copii din apropiere de Gevgelija, lângă granița cu Grecia. Spațiul le asigură un loc sigur pentru dormit și joacă, mâncare și apă, haine călduroare, acces la igienă și servicii de protecție puse la dispoziție de UNICEF.

Un băiat suprins zâmbind în timpul unei activități educative din spațiul pentru copii din Presevo, la granița cu Macedonia. Spațiul este dotat cu materiale educative și jucării și asigură activități recrative și educative pentru cei mici, precum și asistență psihologică pentru copiii care au experimentat traume în țările lor de origine și în timpul călătoriilor periculoase.

Copii care colorează și desenează în centrul din Presevo.

Sozdar, în vârstă de șase ani, a reușit să-și ia cu ea jucăria preferată înainte să fugă din Siria împreună cu familia ei.

Jowaher, de opt ani, ține în mâini jucăria ei preferată în timp ce așteaptă să intre în centrul de primire pentru refugiați din Vinojug, Macedonia.

O fetiță cu un un urs de pluș în mână ajunge în Serbia, la punctul de trecere Miratovic, la granița cu Macedonia, în drum spre centrul din Presevo.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger