FOTO Cum poate fi transformată o fostă fabrică de ciment

0

Din exterior, arată ca o fabrică părăsită. Pe dinăuntru, însă, este casă, birou, un spaţiu în care imaginaţia unui arhitect a demonstrat că şi locurile date uitării pot fi readuse la viaţă, chiar dacă sunt de dimensiuni mari, scrie Viral Nova.

 

 

A fost, cândva, o fabrică de ciment, dar acum este căminul arhitectului Ricardo Bofill, care a descoperit acest loc în 1973, complet abandonat, parţial în ruină, dar a văzut potenţialul său, l-a cumpărat şi a început să îl renoveze, să îl transforme şi să îl readucă la viaţă. În doi ani, arhitectul a schimbat complet clădirea industrială, aflată în Barcelona, Spania, care acum serveşte drept birou al său (Taller de Arquitectura), dar şi drept cămin. Suprafaţa totală este de 3.100 de metri pătraţi; complexul industrial original includea 30 de silozuri, camere uriaşe cu maşinării şi structuri subterane.

Unele dintre părţile complexului au fost dărâmate, dar tot ce a putut fi păstrat şi recondiţionat s-a păstrat. Pe lângă spaţiul dedicat birourilor şi apartamentului lui Bofill, în interior au fost amenajate şi camere pentru oaspeţi. „Am păstrat opt silozuri, care au devenit birouri, laboratoare, arhive, bibliotecă, sală pentru proiectare şi loc de expoziţii”, spune arhitectul. În interior, elemente ultra-moderne sunt îmbinate cu cele vechi, cu accente luxuriante pe ici – colo; unele camere sunt elegante şi misterioase, altele par încremenite între două lumi. Bofill lucrează şi locuieşte aici şi spune că iubeşte acest spaţiu, care pare magic – fiecare cameră are un alt scop, are alte dimensiuni, alte forme şi alt caracter. Este un spaţiu în care te poţi pierde, dar în cel mai plăcut mod.

 

stire 20 dec fabrica 15

 

stire 20 dec fabrica 1

 

stire 20 dec fabrica 2

 

stire 20 dec fabrica 3

 

stire 20 dec fabrica 4

 

stire 20 dec fabrica 5

 

stire 20 dec fabrica 6

 

stire 20 dec fabrica 7

 

stire 20 dec fabrica 8

 

stire 20 dec fabrica 9

 

stire 20 dec fabrica 10

 

stire 20 dec fabrica 11

 

stire 20 dec fabrica 12

 

stire 20 dec fabrica 13

 

stire 20 dec fabrica 14

 

Sursa şi foto: Viral Nova

 

Puteţi citi şi:

Cum se poate transforma prin artă un oraș minier

VIDEO Inovaţie arhitecturală pentru a transforma poluarea în biocombustibil

Incineratorul de deşeuri cu pârtie de schi pe acoperiş

Cum ar fi să locuim într-o turbină eoliană?

VIDEO Arhitectură europeană în noapte (timelapse)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger