FOTO Cum ar arăta Internetul wireless, dacă l-am putea vedea

0

Dacă ne plimbăm pe străzile Bucureștiului și ridicăm privirea, n-avem cum să ratăm rețelele complicate de fire și firicele, încolăcite pe stâlpi și traversând cerul. Însă, când vine vorba de rețelele wireless, semnalul care străbate toate gadget-urile noastre conectate, lucrurile stau cu totul altfel. Cum ar arăta aceste rețele, dacă le-am putea vedea? s-a întrebat artistul-cercetător Nickolay Lamm înainte să încerce să și le reprezinte vizual.

 

Central Park, New York City

 

Pentru realizarea imaginilor care simulează rețelele wireless, Lamm a colaborat cu un astrobiolog de la NASA, folosind forme tridimensionale dintr-un proiect guvernamental american, menit să cartografieze dimensiunea și frecvența undelor. M. Browning Vogel, astrobiologul care s-a alăturat acestui proiect, explică faptul că rețelele wireless constau propriu-zis în câmpuri energetice cu frecvențe mai scurte decât undele radio, dar mai lungi decât microundele. Între vârfurile undelor wi-fi  se află o distanță cuprinsă între 7,6 cm și 12,7 cm, pe care un computer o interpretează drept ”1”, informația fiind astfel tradusă în limbaj binar. Cei doi autori ai proiectului au folosit culorile roșu, portocaliu și galben pentru a arăta diferitele canale de wi-fi care alăcuiesc un anumit câmp sferic, ce pot ajunge la 20-30 de metri de un emițător wireless standard. Routerele de internet wireless pot fi atașate oriunde, pe clădiri, pe stâlpi de iluminat sau în copaci – pe scurt, oriunde li se permite emiterea semnalului pe o sprafață extinsă.

 

1682662-slide-750-wifi-01

1682662-slide-750-wifi-02

1682662-slide-750-wifi-03

Central Park, New York City

Nickolay Lam nu se află la prima încercare de traducere a unei curiozități personale în proiect artistic: înainte de a-și imagina, într-un format accesibil, cum ar arăta rețelele wireless, a realizat o păpușă Barbie la proporții umane, precum și o viziune a orașului New York scufundat.

Sursa: Fastcoexist

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger