FOTO Copii care fumează

1

Locuitorii Indoneziei au o relaţie specială cu tutunul: ţigările foarte ieftine, reclamele atotprezente la tutun, forţa undustriei tutunului şi lipsa măsurilor guvernamentale pentru prevenirea fumatului încurajează acest obicei nesănătos încă din copilărie. În timp ce în majoritatea ţărilor occidentale, rata fumatului e în scădere, indonezienii fumează din ce în ce mai mult. Un factor important e o schimbare a pieţei globale, care determină giganţii din industria tutunului să se reprofileze în ţări unde fumatul nu are parte de reglementări stricte. Fotografa Michelle Siu a realizat o serie de imagini impresionante, în care îi surprinde pe cei mai tineri fumători indonezieni.

 

2

Dihan, al cărui tată cultivă tutun. Satul Garut din Java Occidentală, Indonezia

 

Fotojurnalista a aflat de amploarea fumatului în Indonezia din presă şi dintr-o serie de documentare. Aşa a decis să meargă pe teren, de unde a rezultat proiectul Marlboro Boys, pe care Siu îl aprovizionează constant cu portrete de copii dependenţi de tutun, unul dintre marile tabuuri sociale în Vest. Potrivit statisticilor, în Indonezia, populaţia fumătoare e din ce în ce mai tânără: dacă în 1995 existau circa 71.000 de fumători cu vârste între 10 şi 14 ani, în 201o, numărul lor a crescut la 426.000.

 

6Ilham Hadi s-a apucat de fumat la vârsta de 4 ani şi uneori fumează şi două pachete pe zi.În imagine, poartă uniforma de şcoală şi fumează în camera lui, iar în prim plan se află fratele lui. 

8Dihan, alături de mama lui, care îl alăptează pe fratele mai mic. Tatăl lui este cultivator de tutun şi fumător. 

5Illham Muhamad, care s-a apucat de fumat la cinci ani, îşi savurează prima ţigară din zi, în casa bunicii sale. Nu merge la şcoală, iar banii pentru ţigări îi primeşte de la bunica lui. 

3Andika Prasetyo, în faţa unui internet cafe. Fumează în jur de un pachet de ţigări pe zi. 

4Ompong (“Ştirbul”), în sudul Jakartei

11Rian e doar fumător ocazional

Sursa: LensCultureMai multe imagini din această serie, pe site-ul fotografei


Un comentariu

  1. Şi la noi cam la fel… Îmi amintesc de pe vremea când fumam că eram într-o familie de prin Bucovina şi ieşisem pe balcon să fumez; gazda a venit repede la mine să-mi spună să nu mă supăr dar să-i dau şi copilului o ţigară c-a poftit drăguţu’… Am înlemnit… Am întrebat câţi ani are “copilu’ ” şi mi-a zis cu mândrie: “Face acuş 8 ani !!!” Na! mai comentează dacă mai poţi…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger