FOTO Compania Kronospan spune că a dat în judecată câţiva protestatari anti-poluare

0

Ieri a avut loc la Sebeş cel de-al şaptelea protest săptămânal împotriva noii fabrici de formaldehidă pe care Kronospan intenţionează s-o deschidă în oraş. Sute de oameni au ieşit din nou în stradă, în ciuda faptului că reprezentanţii companiei susţin că au dat în judecată câţiva protestatari, pentru a-i determina să înceteze “faptele ilicite”.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Text şi fotografii de Radu Cernuta

 

Prin “fapte ilicite,” compania înţelege manifestaţiile împotriva poluării şi pentru respectarea normelor legale care să asigure siguranţa locuitorilor din Sebeş. Acesta a fost ultimul protest în oraş al societăţii civile, care începând de săptămâna viitoare va organiza marşurile la Alba Iulia. Duminică, 1 martie, protestul va fi organizat la Alba Iulia, urmând ca ulterior să aibă loc dezbateri la Casa de Cultură Sebeş. Totodată, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, Poliţia din Sebeş a deschis un dosar de cercetare penală, după ce câţiva angajaţi Kronospan au baricadat la protestul de săptămâna trecută parcarea din faţa companiei, aflată pe spaţiul public.

Marți, 17 februarie, ca urmare a baricadării parcării publice din fața sediului Kronospan de către angajații companiei, pentru a perturba cel de-al șaselea protest legal împotriva noii fabrici de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 tone/an care a avut loc duminică 15 februarie, Poliția din Sebeș a deschis un dosar de cercetare penală. Așezarea de obstacole care împiedică, sau îngreunează circulația pe drumul public este infracțiune prevăzută în Codul penal, articolul 339 alineat (3) și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, sau amendă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, dosarul a fost întocmit pentru faptă și a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, urmând să fie făcute cercetări sub coordonarea procurorilor pentru identificarea „eventualelor persoane care au comis fapta”. Amintim că baricadarea parcării a avut loc la doar câteva zile după ce, în cadrul unei manifestații de protest proprii, angajații Kronospan au purtat pelerine special confecționate pe care scria „RESPECT LEGEA”.

Tot marți, directorul executiv al Agenției de Protecție a Mediului, Mihaela-Nicoleta Dehelean-Mih, a făcut precizări în legătură cu calificativul „RĂU” (treapta a 5-a din 6 posibile) înregistrat în Sebeș pentru indicele general de calitatea a aerului în 14 și 15 februarie semnalat de ziarul Unirea, în urma unui mesaj de la un cetățean. Potrivit comunicatului, calificativul s-a datorat unor valori crescute ale concentrațiilor de pulberi în suspensie (PM10) pentru care APM a notificat Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu. Comisarul Emil Oanță a precizat pentru alba24.ro că, în urma verificărilor, pe platforma  industrială a orașului (Kronospan Sebeș, Holzindustrie Schweighofer și Savini Due) nu au fost semnalate depășiri al indicatorului PM10. Potrivit comisarului, depășirea ar fi fost probabil cauzată de arderea unor cauciucuri în imediata apropiere a stației de măsurare.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Având în vedere că s-au înregistrat valori crescute ale indicatorului două zile la rând, iar autoritățile s-au sesizat doar ca urmare a indignării cetățenești transmise prin presă, ne exprimăm din nou îngrijorarea în legătură cu capacitatea de reacție a acestora în cazul depășirii valorilor admise ale indicatorilor de calitate a aerului. Cu atât mai mult cu cât astfel de incidente sunt frecvente. Recent, după a doua săptămână de proteste, potrivit arhivei Agenţiei de Protecţie a Mediului, la stația din Sebeș, AB-2, s-a înregistrat calificativul „RĂU” pentru indicele general de calitatea a aerului în 18, 19 și 20 ianuarie. Iar în 282930 și 31, înregistrările pentru stația din Sebeș lipsesc pur și simplu.

Joi, 19 februarie, alba24.ro anunță că Adrian Băcilă, directorul de producție al Kronospan, ar fi confirmat exclusiv pentru respectiva publicație că firma pe care o reprezintă și-ar fi pus în aplicare amenințările și ar fi dat în judecată pe cinci dintre protestatari. Potrivit articolului, acțiunea a fost deschisă la Tribunalul București, secția Civilă, și protestatarilor li se cere, prin casa de avocatură, să înceteze „faptele ilicite” – formulare întâlnită și în declarația citită la protestul angajaților – care încalcă dreptul la imagine al Kronospan. De asemenea, compania cere ca celor cinci să li se interzică să mai săvârșească astfel de fapte în viitor și vrea daune morale de 1 leu de la trei dintre aceștia, iar de la ceilalți doi, daune materiale estimate provizoriu la 250.000 de lei. Deocamdată, informația nu a putut fi verificată. Dosarul nu figurează pe portalul Ministerului Justiţiei, iar cei vizați, pe care i-am contactat, spun că nu au primit citații sau alte înștiințări oficiale.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Totuși, unul dintre protestatari, Cristian Oneț a trimis aceleiași publicații un punct de vedere pe care îl redăm și noi integral:

Odată cu menționarea numelui meu pe lista celor (care probabil vor fi) ”incriminați” de Kronospan, am considerat că e firesc să vă transmit spre publicare și punctul meu de vedere legat de acest proces civil ce va urma (sau nu).

Tehnicile evidente de intimidare și chiar de atac direct la persoană, folosite de compania poluatoare la adresa noastră, a celor implicați mai mult sau mai puțin în proteste, sunt cel puțin amuzante dacă nu chiar ridicole, mai ales dacă ne raportăm la felul cum ar trebui să arate o relație profesionistă cu publicul larg, fie el și un public revoltat.

Problema cea mai mare în acest caz e legată de atacul furibund asupra unui drept constituțional de bază, acela la liberă exprimare. Într-o societate democratică cu instrumente moderne de comunicare online, informația circulă iar oamenii își exprimă păreri de tot felul. Când ajungi însă să fii dat în judecată pentru ce-ai afirmat pe facebook, adică pentru faptul că ai criticat și ai acuzat o corporație că poluează și afectează grav mediul în care trăim cu toții, atunci dânșii au o gravă problemă de percepție asupra drepturilor elementare ale omului.

Părerea mea personală și concluzia trasă în acest moment este că prin astfel de acțiuni, compania de fapt se autoincriminează, iar toți ceilalți, care preiau această informație cu obiectivitate, vor fi și mai solidari cu noi și cu lupta noastră dusă împotriva poluării, a minciunii și a corupției. Solidaritatea și voluntariatul sunt elementele cheie principale ale unei lupte inegale între oamenii simpli și corporații, care prin activitatea lor pot afecta grav sănătatea oamenilor și calitatea mediului înconjurător.

Evident că noi, oamenii care ne dorim să respirăm un aer curat și să trăim într-un mediu sănătos, nu ne speriem de aceste amenințări cu procese, ci vom continua să ne implicăm voluntar, ca și până acum, în lupta pentru respectarea drepturilor noastre constituționale.

Duminică 22 februarie, pentru a șaptea săptămână consecutiv, câteva sute de oameni s-au adunat în Piața Primăriei din Sebeș pentru a protesta la adresa poluării din oraș și după câteva discursuri scurte au pornit în marșul obișnuit până la sediul Kronospan, la fel de hotărâți ca la început. Acesta a fost ultimul din seria de proteste anunţate în Sebeș. Pe tot parcursul lunii martie  Pe 1 martie, sebeșenii vor merge la Alba Iulia pentru a manifesta în fața sediului Agenției pentru Protecția Mediului și pentru a face marșuri până la Prefectură. În Sebeș, în luna martie sunt anunțate proteste ale angajaților Kronospan.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Până acum nu se poate spune că protestele anti-poluare au rămas fără rezultat. Încă de la început, Ministerul Mediului a luat act de manifestațiile de stradă din Sebeș și de contestațiile depuse privind autorizarea fabricii de formaldehidă și a dispus demararea procesului de analiză a acestora, aceasta însemnând efectiv suspendarea procesului de acordare a autorizației de mediu. A urmat apoi implicarea Prefectului de Alba, Gheorghe Feneșer, care a dispus afișarea rezultatelor măsurătorilor realizate de APM asupra concentrațiilor de formaldehidă în aer pe panourile de afișaj ale instituției. Un pas mic înainte, în condițiile în care APM este încă departe de a fi transparentă și există semne de întrebare asupra acurateții măsurătorilor și a capacității instituției de a lua măsuri adecvate în urma acestora. De asemenea, s-a promis dotarea Comisariatului Gărzii de Mediu din Alba cu aparatura necesară determinării formaldehidei în aer. O victorie mai de substanță s-a înregistrat după o lună de proteste, când Comisia de Analiză Tehnică reunită la sediul APM Alba pentru a reanaliza cererea Kronospan privind eliberarea unei Autorizații Integrate de Mediu pentru instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an a cerut refacerea sau reactualizarea studiului de impact asupra sănătății populației, potrivit legii (Ordinul MS 119/2014). De asemenea, comisia a cerut Kronospan să respecte clasificarea formaldehidei ca substanță cancerigenă de către Comisia Europeană (Regulamentul 605/2014) și să implementeze un program de urmărire a sănătății populației, conform notificării DSP Alba 337/2011. Ulterior, Primăria Sebeș a anunțat și ea realizarea unui studiu independent asupra modului în care starea de sănătate a locuitorilor este afectată de industria din oraș.

Însă cel mai mare câștig este faptul că în Sebeș, de șapte săptămâni, se vorbește despre implicare și solidaritate și oameni din toate mediile sociale se întâlnesc constant și persistent, pentru realizarea unui scop comun. Se întâmplă în Sebeș ceva chiar mai important decât încercarea de a obține un aer curat, se formează o comunitate capabilă să-și folosească drepturile cetățenești, așa cum sunt ele în statul ăsta, încă șchiop și strâmb, pentru a ajunge să fie și ei tratați ca oamenii.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai jos, puteţi citi istoricul protestelor anti-poluare de la Sebeş:

FOTO Angajaţii Kronospan au baricadat sediul companiei cu camioane, în timpul protestului anti-poluare de la Sebeş

FOTO Kronospan spune că protestele anti-formaldehidă de la Sebeş ar putea crea un “război civil”

FOTO Kronospan ameninţă să dea în judecată organizaţiile care ies în stradă împotriva formaldehidei

Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan

FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!
Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger