FOTO Comedie neagră la Marea Neagră

6

Fiindcă tot suntem în plin sezon turistic, ne-am gândit să facem azi o un drum până în staţiunile de pe litoralul românesc, aşa cum le-a trăit şi înregistrat Dorel Frumuşanu. Fotograf freelancer, Dorel a pornit în 2012 de-a lungul feliei româneşti de mare turistică, animat de amintirile îndepărtate ale vacanţelor din copilărie.

A făcut slalom printre fostele hoteluri socialiste, s-a strecurat atent printre cearşafurile deasupra cărora bubuie muzica, a făcut inhalaţii cu arome de mici şi hamsii, într-o atmosferă de sărbătoare continuă, care aduce de multe ori cu bâlciul tradiţional românesc. Dorel, ale cărui fotografii de călătorie prin Thailanda şi India caută straturile de viaţă obişnuită din spatele poleielii turistice, a strâns astfel o arhivă consistentă de imagini, intitulată Comedie neagră la Marea Neagră.

 

1

2

3

4

 

La o privire mai atentă, multe lucruri au rămas neschimbate de la prima mea vacanță pe litoralul românesc. Plaja răsună prin portavoce “plimbare cu vaporașul –  10 lei adulți, 5 lei copiii”, vânzători ambulanți cu clasicul slogan – “frige, frige și n-are gură să strige”, multe terase cu același nume – “Vraja mării” -, evenimente culturale cu greii comediei românești și regii manelelor, aceleași parcuri de distracții cu tiribombe, box, ruleta cu surprize și jocuri de noroc, plimbări cu poneiul și cu trenulețul, prosoape de plajă cu femei goale și valută, cantinele “împinge tava”. De lăudat este Radio Vacanța care, în ciuda vârstei înaintate de aproape jumătate de secol, se mai face încă auzit din loc în loc.

 

9.5

9

10

11
Techirghiolul este un alt loc de vacanță al românilor, ca alternativă la distracțiile oferite de celelalte staţiuni de pe litoralul românesc. Un loc în care oamenii vin la tratament cu nămol. Acesta este provenit din excrementele unui vierme care trăiește în acest lac și are efecte benefice asupra reumatismului și nu numai. Numărul mare de turiști încrezători în proprietățile miraculosului nămol, m-a făcut sa pun întrebări. Astfel, am aflat ca este benefic numai dacă crezi, că mai mult rău face dacă e aplicat doar o singură dată, fără continuitatea tratamentului, nămolul extras din mijlocul lacului este mai benefic, dar costă și este exportat până în China. Există și o categorie de oameni vindecați, care revin an de an. Dimineața, la orele 10, un DJ înveselește turiștii cu șlagăre și muzică populară românească. Atmosfera este plăcută – mici, bere, table și nămol.

 

6

7

fee9854c9bd86601abed230b9fd002b7

13

O plimbare pe plajă este o mare provocare, recomandată celor calmi și cu multă răbdare. Din cauza numărului foarte mare de turiști și a dorinței de îmbogățire a comercianților, plajele au devenit neîncăpătoare, șezlongurile ajungând până în mare. De curând, acest fenomen a dus la o lege ce obligă să existe amenajate și zone de pus cearşafuri. Acestea sunt amplasate, de obicei, în spatele pădurii de șezlonguri, foarte rar având privilegiul de a fi aproape de mare. Plaja devine astfel un adevărat labirint, pentru o plimbare fiind nevoie de a face o rută imaginară înainte de a păși înăuntrul jocului.

 

14

15

16

18

19

17

Mai multe imagini din seria “Comedie neagră la Marea Neagră” puteţi urmări aici, aici, aici şi aici

Puteţi citi şi:

FOTO Pe drum, la Marea Neagră, cu Petruţ Călinescu

FOTO Nicu Ilfoveanu: Cum mi-am petrecut vara, în zece poze

FOTO În fiecare imagine a lui Silviu Gheţie, se derulează un film întreg

FOTO Fotografiile lui Hajdu Tamas te fac să te uiţi în jur cu mult mai multă curiozitate


6 comentarii

 1. Pacat ca exista intotdeauna cineva care face reclama negativa tarii noastre. E adevarat ca nu sunt lucruri placute si ca exista intr-adevar dar in felul asta nu ne facem nici un bine.

  • Asta nu e reclama, nu este site de turism este pur si simplu realitatea, e informatie doar doar o sa schimbam ceva. Vorbeam cu un spaniol (prieten, imi putea spune o parere sincera) si laudam vestita Vama Veche. Mi – a raspuns ca da e dragut dar semana cu Spania in anii 80 in caz ca esti nostalgic :(.

   • sigur ca seamana cu ce ei au pierdut. Sau poate el era batran.
    Strainii pe care ii cunosc, ceva mai tineri, sunt toti fascinati de ce se intampla in Vama. E o libertate pe care ei nu o cunosc.

    *e vorba doar de straini. Eu in iulie si august calc o singura data, imi dau seama ca e aglomerat, scump si neplacut…si revin la final de sezon 😀

   • Nicoleta, ceea ce se prezinta in acest articol este o realitate asa cum spui si tu, insa este oarecum deformata. In loc sa se insiste pe lucrurile bune, se insista pe lucrurile rele. Eu spun ca mai bine schimbam mentalitatea asta decât sa ne asteptam sa schimbam litotarul romanesc.

  • Felicitari pt poze. Nu poti sa schimbi lucrurile daca nu le spui pe nume.
   Plajele noastre au ajuns haznale pline de cocalari. Cand vezi tigania aia iti vine sa dai cu napalm ca americanii in vietnam. De fiecare data cand merg la noi nu rezist mai mult de 1-2 zile, dupa care merg la bulgari, marea e aceeasi dar scap de rromani.

  • In ziua de azi aproape nici in strain nu vine pe litoralul românesc decât dacă căuta “senzații inedite”, și asta pe bună dreptate.. Reclama nu isi are rostul cât timp pe plajele de la noi e o mare mizerie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger