FOTO Ciocniri violente între poliția braziliană și oamenii care protestează la adresa extravagantei Cupe Mondiale

0

La începutul lunii trecute, vă spuneam de o comunitate de 5.000 de brazilieni ajunși la sapă de lemn care își instalaseră ilegal o tabără cu corturi pe o distanță de 3,5 kilometri, în vecinătatea stadionului din São Paolo destinat Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, după ce fuseseră alungați din locuințe de creșterea chiriilor în contextul Cupei Mondiale. Într-un interviu publicat de Gazeta de Artă Politică (GAP) la sfârșitul lunii trecute, Danilo Cajazeira, profesor de geografie, fotbalist amator și activist, membru al Comitetului Popular al Cupei din São Paolo, vorbește la rândul său de gentrificarea adusă de Mondialele din Brazilia și de preocuparea constantă a edililor pentru proiectele de modernizare în detrimentul săracilor care nu au acces la locuințe. Săptămâna trecută, tensiunile au izbucnit, brazilienii de rând ciocnindu-se cu poliția în cadrul unui protest îndreptat împotriva marilor sume de bani cheltuite de statul sud-american pentru evenimentul sportiv, într-o țară cu sărăcie lucie.

 

Laurențiu Ridichie, Fără titlu, 2014. Ilustrație publicată în Gazeta de Artă Politică.

 

Potrivit RT.com, în jur de 1.000 de protestatari, dintre care în jur de jumătate erau indigeni, au organizat un marș în capitala Brasilia, având ca destinații stadionul național Mané Garrincha, construit pentru a găzdui o parte din meciurile Campionatului Mondial care va începe pe 12 iunie, și clădirea Parlamentului. La un moment dat, un grup de circa 500 de amerindieni în port tradițional s-au urcat pe acoperișul Parlamentului. Poliția a intervenit violent în timpul protestului, folosind forța și gaze lacrimogene. Manifestația a fost îndreptată împotriva sumelor de bani cheltuite de statul sud-american pentru evenimentul sportiv, considerate exorbitante pentru o țară în curs de dezvoltare confruntată cu sărăcia și lipsa locuințelor pentru familiile cu venituri mici. Costurile pentru finalizarea stadionului din Brasilia s-ar ridica la aproape 850 de milioane de dolari, de trei ori bugetul inițial.

Protestatarii susțin că prețurile imobiliare au crescut foarte mult înainte de începerea Cupei Mondiale, alungând familiile cu venituri mici din zonele adiacente stadioanelor, cum a fost și cazul comunității din São Paolo mai sus amintite. De exemplu, una dintre persoanele care a ajuns în tabăra cu corturi, Rita de Cassia, care are trei copii și un soț șomer, spunea pentru revista Time că ea și familia ei trăia dintr-un venit lunar de 350 de dolari, din care 110 se duceau pe chirie. Anul acesta, însă, proprietarul le-a urcat-o la 220 de dolari, sumă pe care nu și-au putut-o permite, pentru că n-ar mai fi avut bani de haine și mâncare. Așa că s-au alăturat altor mii de oameni organizați de “Mișcarea muncitorilor fără adăpost”, care a ajutat familiile să-și instaleze corturi. Acțiunea lor ilegală a fost botezată „Cupa Oamenilor”.

Danilo Cajazeira detaliază acest fenomen în interviul realizat de David Schwartz pentru revista GAP, pe care îl puteți citi integral aici din care am selectat câteva fragmente:

O altă problemă prezentă în toată țara, dar agravată în orașul nostru, constă în faptul că sunt mult mai multe clădiri goale decât oameni care au nevoie de locuințe. Cu un simplu exercițiu matematic, am putea oferi locuințe tuturor. Iar São Paulo are cel mai mare număr de favele din toată Brazilia. Astfel că mișcările de ocupare a locuințelor au devenit foarte puternice. Aceste mișcări de luptă pentru locuințe, care s-au coagulat în anul 2011, s-au raliat la mișcarea din întreaga Brazilie a Comitetelor Populare ale Cupei. Această mișcare se ocupă cu cercetarea și lupta împotriva felului în care marile proiecte de urbanizare îi afectează pe locuitorii orașului, și ei s-au ocupat în special de cercetarea și acționarea contra proiectelor Cupei Mondiale. Una dintre echipele de fotbal la care joc este parte din acest Comitet, deci și eu sunt parte din această mișcare de peste un an și jumătate.

Da, voiam să te întreb, pentru că am citit că mai mulți reprezentanți ai Comitetelor declarau că evacuările sunt principala problemă legată de Cupă, și este o problemă care se leagă direct de procesul de gentrificare. Tu ce părere ai?

Da, cred că au dreptate. Noi estimăm că 250 de mii de oameni vor fi evacuați, sau au fost deja, ca urmare a proiectelor legate de Cupă. Din nou, nu avem cifre oficiale, pentru că guvernul nu le face publice. În São Paulo cu siguranță aceasta este problema principală. În unele cartiere sărace din Est, procesul de gentrificare nu este nou, sunt zone strategice care pot deveni foarte valoroase în viitor, în care statul construiește șosele, se construiesc centre comerciale etc. Dar stadionul este acum un pretext foarte bun pentru stat să dea afară oamenii săraci și să demoleze favelele, accelerând procesul de gentrificare. Micii comercianți din zonă deja se plâng că în perioada de construcție a stadionului vânzările au scăzut foarte mult, din cauza lucrărilor, și, pe lângă asta, guvernul a construit un centru comercial chiar în interiorul stadionului. Oamenii pierd bani. Aceste acțiuni sunt culmea cinismului. Vânzătorii stradali rămân acolo sperând că în timpul Cupei vor vinde foarte mult turiștilor. Mulți dintre ei nu știu că le va fi interzis să intre în „zona exclusivă”. Practic, acestor oameni le va fi interzis pur și simplu să muncească. Din 2009, când a început construcția stadionului, prețurile locuințelor din zonă au crescut de trei sau patru ori.

Deci, practic, ei folosesc pretextul Cupei Mondiale pentru a accelera procesul de gentrificare și excludere.

Exact. În centru, unde sunt mulți oameni fără adăpost și mulți consumatori de droguri, poliția încearcă acum să se folosească de pretextul Cupei pentru a scăpa de acești oameni. Pentru că, știi, vor fi turiști în centru, care vor să vadă centrul istoric, și desigur acești oameni nu sunt „atractivi”. Deci au început niște acțiuni violente – poliția a început să aresteze oameni la întâmplare, să îi hărțuiască, dar oamenii nu au unde să se ducă, poliția vine și îi bate, iar ei se mută la o stradă mai încolo.

Mai jos, puteți urmări o serie de fotografii de la protestele de săptămâna trecută:

 

Foto: AFP

Foto: AFP

Foto: AFP

Foto: AFP

via nbcnews.com

via nbcnews.com 

via tageswoche.ch 

via jornada.unam.mx

via ovaciondigital.com.uy

 

Puteți citi și:

Persoanele fără adăpost din Brazilia susțin că au fost alungate din fostele locuințe de Cupa Mondială

Raport: Cupa Mondială din Qatar va ucide mai mulţi oameni decât 11 Septembrie

Preţul nevăzut al fotbalului: Sclavii care pregătesc Cupa Mondială din Qatar

Se pregătește Revoluția Evacuaților


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger