FOTO Cetăţenii din Sebeş au ieşit din nou în stradă pentru un aer curat

0

Din ianuarie până în martie, pe ploaie, vânt, ger sau ninsoare, la Sebeș au avut loc săptămânal marșuri de protest împotriva poluării aerului de către compania Kronospan, care intenţionează să deschidă în oraş o fabrică de formaldehidă, substanţă catalogată drept cancerigenă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pe 15 martie, Grupul de Inițiativă Civică Sebeș și organizaţia PrimaNatura au organizat o dezbatere publică pe aceeași temă.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Text şi foto de Radu Cernuta

 

În ciuda eforturilor societăţii civile de a cere companiei şi autorităţilor să respecte legile şi să-i protejeze pe cetăţeni de efectele nocive ale poluării, reacţiile oficiale au fost, în timpul scurs de la ultima acţiune de protest, mai degrabă limitate. Duminică, 26 aprilie, oamenii din Sebeş s-au reunit pentru a cere aer curat și pentru a lansa un mesaj împotriva defrișărilor masive.

Într-o după-amiază însorită, când în oraș mai erau un meci de handbal și o trupă de circ, circa 400 de oameni au ales să vină în timpul lor liber să-și facă auzită vocea  împotriva poluării, pentru a zecea oară în acest an. Cetăţenii care au luat cuvântul au prezentat situația petițiilor adresate instituțiilor românești și europene. Potrivit reprezentantului organizaţiei PrimaNatura, de la Bruxelles s-a primit o confirmare că petiţia trimisă este analizată și că cetăţenii primi cât de curând răspunsuri detaliate și complete. Cea trimisa președintelui României, însă, a fost clasată, pe motiv că au mai fost sesizări pe tema poluării din partea unor persoane fizice, trimise în nume personal. Acest lucru o produs o dezamăgire printre protestatari, care consideră că sesizările individuale nu sunt totuna cu o petiție semnată de 6.000 de oameni.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Din partea autorităților locale au venit răspunsurile tipice, prin care se dau asigurări că instituţiile în cauză respectă legea. După discursuri a urmat marșul obișnuit până la sediul companiei Kronospan. Oamenii s-au manifestat cu aceeași hotărâre dintotdeauna şi în aer plutea un sentiment al datoriei: lumea înțelege că lupta pentru aer curat nu e un sprint, ci un maraton pe care e gata să-l ducă la bun sfârșit.

În cele aproape două luni scurse de la ultimul marş de protest organizat la Alba Iulia, până la marşul de ieri, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a trimis răspuns la interpelarea senatorului Alexandru Pereș PNL (fost PDL), care solicita informaţii despre poziția ministerului cu privire la noua instalație de formaldehidă și la valorile „reale” ale indicatorilor de poluare din Sebeș, ca urmare activității actuale a Kronospan. În răspuns se arată că ministerul a primit contestațiile depuse de cetățeni încă din ianuarie, acestea fiind în curs de soluționare, timp în care procedura de autorizare a instalației este suspendată, dar că responsabilitatea pentru eliberarea autorizației este a autorităților locale, respectiv Agenția de Protecția Mediului (APM) Alba. În privința valorilor „reale”, Ministerul face trimitere la măsurătorile realizate de APM Alba. Acesta este însă mai degrabă un “bambilici” comunicațional, având în vederea că lipsa de transparență a APM Alba este contestată de protestatari, care au cerut încă din ianuarie evaluarea acestei autorităţi de către corpul de control.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Tot în acest răstimp, s-au petrecut înlocuirea directoarei APM Alba, trimisă în judecată într-un dosar de corupție, și numirea unui director interimar la Direcția de Sănătate Publică Alba, după ce dr. Horia Timiș a demisionat pentru a activa în mediul privat. De asemenea, a sosit și un răspuns de la Ministerul Sănătății la o întrebare venită tot din partea senatorului Pereș, cu privire la capacitatea acestei instituţii de a interveni în vederea realizării unui studiu asupra sănătății populației din Sebeș, ca urmare a producerii de formaldehidă încă din 2007. Precizăm că fabrica actuală de formaldehidă din Sebeș, cu o capacitate de 30.000 tone/an, a apărut în 1998. Ministrul Bănicioiu spune că Direcţia de Sănătate Publică Alba a cerut Kronospan, cu argumente legale, un nou studiu de impact pentru procedura de autorizare a noii instalații de 60.000 tone/an, iar compania a înaintat o cerere de principiu în acest sens către Institutul Național de Sănătate Publică, abilitat să facă astfel de studii, dar că nu a depus încă documentația necesară. Tot un studiu asupra sănătății populației, de data aceasta în relație cu toți poluatorii din oraș, a fost și reacția Primăriei Sebeș la protestele de până acum. Realizarea noului studiu are loc în această perioadă.

Kronospan și angajații săi au continuat cu încercările de a seduce comunitatea și de a pune presiune pe autorități. După mitingul de Mărțisor, despre care am scris și noi, deși aveau rezervate toate duminicile lunii martie, angajații Kronospan au renunțat sa mai iasă în  stradă, preferând să trimită săptămânal scrisori primarului Alexandru Dăncilă. În aceste scrisori, angajaţii spun preferă calea non-conflictuală și se interesează de bunul mers al studiului asupra sănătății populației realizat de primărie, dar și că își mențin „dreptul legal și moral de a relua mitingurile, dacă situația va degenera sau dacă nu vom vedea un progres în rezolvarea acestei probleme”.  De remarcat că reprezentanții angajaților folosesc în corespondența lor hârtie imprimată cu antetul întreprinderii.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ziua porţilor deschise la compania Kronospan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Compania a continuat sa emită comunicate de presă despre tehnologia deținută, despre posibilitatea vizualizării online a panoului de la poarta întreprinderii, unde se afișează niște date nepuse în niciun context, rezultate din monitorizarea proprie, despre o nouă simulare a dispersiilor sau despre organizarea unei zile a porților deschise. În cadrul acestui eveniment, la care am participat și noi, publicul a fost format în principal din elevi aduși cu clasa de profesorii lor și foarte puțini localnici. S-au prezentat instalațiile de formaldehidă, rezervoarele de metanol, depozitul de lemn, zona de producție a plăcilor din fibră de lemn MDF și coșurile de dispersie ale centralei termice folosite la uscarea lemnului. Potrivit ghizilor, totul se realizează în deplină siguranță, lemnul folosit fiind de fapt salvat de la respingere de către fabricile de mobilă, iar din reacțiile de ardere a lemnului din centrala termica a uscătorului rezultă doar energie și apă (așa ceva se întâmplă numai în cazul hidrogenului folosit în motoare de rachetă n.r.). În urma întrebărilor copiilor, am aflat că instalația de uscare are o capacitate de 70 tone/oră, că tot lemnul provine din România și că firma Kronospan nu se ocupă de replantare; această responsabilitate revine celor care tai copacii, Kronospan fiind doar cumpărător. Nu ni s-a spus însă cât lemn se folosește pe lună sau pe zi. Un aspect cel puțin ciudat a fost organizarea unei zile ale porților deschise, la care reporterii au fost hărţuiţi, să nu facă fotografii.

Nici protestatarii din Sebeș nu s-au plictisit în această perioadă. Trei dintre cei cinci cetăţeni care au fost dați în judecată de Kronospan și-au primit dosarele și au depus sau urmează să depună întâmpinarea. (Celor care vor să-i ajute material în această luptă inegală, le amintim că asociației PrimaNatura pune la dispoziție un cont pentru donații: Cont Lei: RO39BTRLRONCRT0240822601 Banca Transilvania). Cetățenii interesați au rămas activi pe Facebook, dar au continuat și să urmărească activitatea diverselor instituții implicate, să ceară informații, să se documenteze. În urma unei idei discutate la dezbaterea publică, s-a trecut și la tipărirea unui pliant de informare a populației asupra poluării, a efectelor ei, dar și asupra acțiunilor cetățenești. Potrivit unui reprezentant al protestatarilor, „s-au tipărit aproximativ 10.000 de bucăți și au fost distribuite de câțiva voluntari harnici în peste 3 sferturi din Sebeș și Lancrăm, dar și parțial în Petrești, Daia, Pian. Plata (pentru tipărire n.r.) a fost făcută de un cetățean din Sebeș, care sprijină și se implică în lupta aceasta împotrivă poluării.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Următorul protest al locuitorilor din Sebeş, la adresa poluării, va avea loc luna viitoare.

Radu Cernuta a acoperit voluntar pentru Think Outside the Box toate protestele din ultimele luni, organizate la Sebeş de cetăţeni împotriva noii fabrici de formaldehidă Kronospan, o gravă ameninţare la adresa sănătăţii. Pentru a-i putea ajuta pe colaboratorii noştri să ducă mai departe subiecte extrem de importante, ignorate însă de presa centrală, avem nevoie de susţinerea voastră. Puteţi contribui cu orice sumă donată prin Paypal sau direct în contul Asociaţiei Think Outside the Box (Iban: RO07RNCB0295145097240001; CIF: 34244700). Vă mulţumim!  TOTB.ro este o publicaţie independentă, realizată în acest moment strict cu ajutorul donaţiilor primite de la cititori. 




 

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger