FOTO Cele mai impresionante case ale “arhitecţilor” din lumea animală

1

Fotograful Ingo Arndt îşi va publica zilele următoare cea mai nouă carte, dedicată “caselor” pe care şi le construiesc animalele. Animal Architetcure trece în revistă cele mai spectaculoase cuiburi, muşuroaie, văgăuni şi alte asemenea forme de locuire puse la punct de păsări, insecte, mamifere etc. Arndt, colaborator al National Geographic şi BBC Wildlife, adună în volum 120 de fotografii cu “locuinţe” animale de pe toate continentele, de la “furnica ţesător” din Australia, care-şi construieşte singură cuibul în doar 24 de ore, până la elaboratele construcţii ale castorilor.

 

3029589-slide-s-animal-home-02

 

Cuibul păsării bowerbird, din Indonezia, e conceput special pentru a atrage partenerii. Folosind obiecte cât mai colorate, de la flori, la seminţe, muşchi, fructe, ciuperci şi chiar gunoaie lăsate de oameni în urmă, păsările îşi deocrează cuibul pentru a-şi spori şansele de reproducere. 

 

“Rareori se întâmplă ca de aceste construcţii să beneficieze doar animalele-arhitect; există, de asemenea, mulţi alţi utilizatori, care fie coabitează cu constructorii în timpul vieţii acestora, fie le preiau structurile după ce constructorii mor. Căpuşele locuiesc în stupuri de albine, unii crabi se mută în cochilii goale de melc, nenumărate creaturi au de câştigat de pe urma hidro-arhitecturii castorilor, iar recifele de corali sunt folosite ca material de construcţie de către oameni. Principiul sustenabilităţii se aplică şi construcţiilor animale. De regulă, acestea sunt folosite de-a lungul multor generaţii şi sunt întotdeauna prietenoase cu mediul, majoritatea fiind biodegradabile,” arată fotograful.

 

A1-4LESf7GL-930x1395

Păsările-ţesător din Namibia îşi construiesc cuiburile din fire de iarbă proaspete, pe care le ţes. Treptat, căldura tropicală usucă firele de iarbă, cărora le schimbă culoarea. 

 

3029589-slide-s-animal-home-03

Un muşuroi de furnici roşii din Germania: deşi dimensiunea unei furnici nu depăşeşte un cenimetru, această specie construieşte adevăraţi “zgârie-nori.” Structurile sunt realizate de pământ şi resturi de plante, putând ajunge şi la aproape doi metri înălţime. Înăuntrul muşuroiului, un sistem complex de culoare asigură cuibul împotriva apei. Aceste furnici transportă materiale de construcţie care pot depăşi de 40 de ori greutatea corpului lor. 

 

3029589-slide-s-animal-home-04

Furnicile-ţesător din Australia îşi construiesc cuibul ridicând frunze de pe pământ şi lucrând în echipă. Constructorii adulţi adună frunzele şi le ţes cu ajutorul unor fire de mătase, secretate de larvele lor. Furnicile pot produce un cuib întreg în doar 24 de ore. 

 

3029589-slide-s-animal-home-05

Un câmp cu “turnuri” construite de termite, dintre care unele depăşesc înălţimea de doi metri. Construcţiile sunt invariabil aşezate pe axa nord-sud, asigurând un sistem de ventilaţie ingenios şi o temperatură internă constantă. 

 

3029589-slide-s-animal-home-06

Turnurile termitelor spinifex din Australia pot ajunge şi la patru metri înălţime, fiind unele dintre cele mai spectaculoase construcţii animale din lume. O singură structură poate adăposti până la 2-3 milioane de termite, care aduc mici bulgări de pământ, pe care îi umezesc su salivă. Termitele-muncitoare sunt păzite de exemplare mari, cu capete gigantice şi cleşti puternici. 

Sursa: Fast Company

Puteţi citi şi:

Omizi cocainomane şi reni pe ciupercuţe. Cu ce se droghează animalele

Păianjenul-păun şi povestea lui de dragoste


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger