FOTO Cele 7 noi minuni ale lumii naturale

0

Pădurea tropicală amazoniană, Golful Ha Long din Vietnam sau Cascada Iguazú din Argentina se numără printre cele şapte noi minuni ale lumii naturale, anunţate vineri, 11 noiembrie, în urma unei competiţii lansate în 2007 de fundaţia New7Wonders. Rezultatele sunt provizorii, fiind bazate pe prima numărătoare de voturi, cele finale urmând să fie anunţate la începutul lui 2012.

Celelalte patru minuni naturale laureate în momentul de faţă sunt Insula Jeju din Coreea de Sud, Parcul Naţional Komodo din Indonezia, râul subtern Puerto Princesa din Filipine şi Table Mountain din Africa de Sud. Aceste rezultate vor fi verificate în mod independent şi validate, existând şansa unor modificări de clasament până la începutul lui 2012.

Campania New7Wonders of Nature este a doua organizată de fundaţia mai sus amintită, înfiinţată de aventurierul şi realizatorul de filme elveţian Bernard Weber. Prima a început în 2006 şi a culminat cu selecţia celor 7 noi minuni ale lumii. A doua, axată pe minunile lumii naturale, a început în 2007, când peste 440 de situri naturale din peste 220 de ţări au fost nominalizate în urma unui proces global de votare (s-au înregistrat peste un milion de voturi). În următoarea etapă, lista a fost redusă la 77 de candidaţi, cu ajutorul unui comitet de experţi conduşi de Federico Zaragoza, fostul preşedinte UNESCO, care au stabilit în cele din urmă 28 de competitori. La final au rămas 7, pe care oamenii din întreaga lume au putut să le voteze prin telefon, sms sau reţele sociale online.

Ideea lui Bernard Weber a fost influenţată de distrugerea statuilor uriaşe ale lui Buddha din Bamiyan, Afganistan, în 2001, iar organizatorii concursului l-au caracterizat drept un prilej de promovare la nivel global a culturii dezvoltate în afara Europei şi a Orientului Mijlociu. În cazul primei competiţii, UNESCO a refuzat însă să recunoască rezultatele sondajului global, criticind lista foarte limitată întocmită pentru competiţie. Fundaţia lui Weber nu s-a lăsat însă bătută, nici măcar după ce a fost acuzată a cerut milioane de dolari pentru a face marketing opţional (vedeţi linkul de la sfârşitul postării), iar acum pregăteşte o nouă campanie, pentru desemnarea celor mai tari şapte oraşe ale lumii. Participanţii la această a treia competiţie vor fi anunţaţi la 1 ianuarie 2012.

Golful Ha Long din Vietnam – Flickr/David McKelvey

Cascada Iguazú din Argentina – Flickr/The Travelista

Peşte tigru şi corali din Insula Jeju, Coreea de Sud/New7Wonders.com

Dragonul de Komodo, din parcul naţional cu acelaşi nume (Indonezia)/gun4r.com

Râul subteran Puerto Princessa/New7Wonders.com

Table Mountain din Africa de Sud – Flickr/George M. Groutas

Sursa: MSNBC, Economic Times

Foto main: Flickr/CIAT International Center for Tropical Agriculture

 

Puteţi citi şi:

Competiţia pentru cele şapte minuni ale lumii naturale, acuzată că a cerut milioane de dolari pentru marketing

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger