Dacă aţi petrecut măcar o zi într-un spital românesc, probabil v-aţi făcut o impresie despre calitatea hranei oferite pacienţilor, mai ales dacă e vorba de un spital de stat. Porţiile de mâncare primite de cei internaţi spun însă mult mai multe despre pulsul societăţii respective, despre starea de sănătate a instituţiilor medicale, despre felul în care sunt trataţi pacienţii. În cele ce urmează, vă invităm să reflectaţi la aceste teme urmărind o selecţie de fotografii care înfăţişează hrana distribuită în spitale din diferite colţuri ale lumii.
Germania: Şniţel, spätzle (un fel de tăiţei din griş), salată şi prăjitură
Tokyo, Japonia: Murături, supă miso, orez şi pui
Estonia: Piure de cartofi, carne şi tocană de varză, legume, lapte şi o brânzoaică
Malvern, Australia: Tajin de miel (un fel de tocăniţă picantă de carne şi legume), sandvişuri, broccoli, porumb, fructe şi pâine
Marea Britanie: Supă-cremă de legume, plăcintă cu vită şi ceapă, legume fierte şi o banană
Jakarta, Indonezia: Tăiţei, pui, ouă, terci de orez şi supă de carne, care vor fi amestecate într-o supă
Dubai, Emiratele Arabe Unite: Spaghete, salată, pâine, legume şi prăjitură
Polonia: O felie de pâine cu unt, castravete şi o bucată de cârnat
Norvegia: Pâine, salată şi un burger
Japonia: Legume proaspete, carne, peşte, tăiţei şi tempura (fel de mâncare pe bază de fructe de mare şi legume)
Richmond, Canada: Porc în sos dulce-acrişor, orez şi pepene galben
New York: Pateuri de somon cu sos de smântână şi şofran, orez, dovleac, sparanghel şi prăjitură cu banane
China: Orez şi mai multe tipuri de curry
Malaezia: Pui prăjit cu tăiţei
Sydney, Australia: Supă de dovleac, pui cu caise, mazăre şi piure de cartofi
Massachusetts, SUA: Salată, supă de pui cu biscuiţi
Paris, Franţa: Salată de somon afumat, pui cu dovlecei, baghetă şi plăcintă
Serbia: Mic dejun, prânz, cină
România: Bucureşti, Braşov, Petroşani
Bucureşti: Tocăniţă de cartofi, pâine, compot
Braşov: Pâîne, margarină, o felie de brânză topită.
Petroşani: Pâine, margarină, pateu de ficat. Sursa: Makavelis
Sursa: Realfarmacy
Puteţi accesa şi:
6 comentarii
Ar fi interesant de vazut si ce primesc puscariasii din toata lumea. Pun pariu ca aia din Romania o duc mai bine decit pacientii din spitale
Din auzite … (pe surse) la Bacau nu ajunge mare lucru la puscariasi, din norma de hrana. Doar fac un raspuns …. nu emit o judecata / ca ar fi bine sau rau.
Meniul difera de la spital la spital, chiar la Sf. Ioan aveau mancare sa-ti pui si in cap, gatita in fiecare zi altceva..nu stam chiar asa de rau ca in Polonia sau Serbia dupa pozele selectate 🙂
Articolul e tras de coada. Eu am fost internata atat in spitalul orasului meu natal cat si in Cluj-Napoca si mancarea era mai mult decat decenta. Zilnic o franzela feliata asodica, proaspata, dimineata unt, dulceata, sunca presata, ceai de fructe. La amiaza iti dadea supa si felul doi, mancare fiarta, de regim si foarte buna. Seara din nou, o tocanita sau o budinca de paste.
Eh, ne place nouă să mâncăm căcat de fiecare dată când facem comparații cu alte țări..
nu este vorba de comparatie, ci de cu totul altceva, in spitalele din Romania, meniul pentru un bolnav internat este de 7 lei / zi…un puscarias are meniu in valoare de 25 lei/ zi….deci la sistemul de sanatate este o mare problema.