FOTO Cât de puţin metal se extrage din minele care distrug pământurile

0

Într-o nouă serie, fotograful Dillon Marsh ilustrează vizual raportul discrepant între cantitatea de minerale extrase dintr-o mină şi pagubele pe care aceasta din urmă le provoacă în ceea ce priveşte mediul. For What It’s Worth constă în fotografii ale unor mine din Africa de Sud, în care sunt inserate simulări digitale ale cantităţii de metal obţinute din locul respectiv.

 

3034811-slide-s-8-these-images-show-how-little-is-made-from-huge-mines

313.000 de tone de cupru au fost extrase din ceea ce astăzi a devenit un lac.

 

Mina Kimberly din Africa de Sud este cunoscută sub numele de Marea Gaură (Big Hole). Mina de diamant a fost săpată manual de către 50.000 de mineri la finele secolului XIX, ocupă suprafaţa a patru stadioane de fotbal şi este de patru ori mai adâncă decât Lacul Erie (circa – 20 de metri). În ciuda amplorii acestui sit de exploatare, cantitatea de diamante extrasă s-a dovedit extrem de redusă: echivalentul a trei albii de mici dimensiuni a fost exploatat la KImberly de-a lungul anilor.

“Africa de Sud este incredibil de bogată în resurse minerale, iar industria minieră joacă un rol definitoriu în modelarea creşterii economice şi a dezvoltării ţări de după colonizare,” arată fotograful. “Bogăţia minerală are însă un preţ uriaş. Ce mi s-a părut interesant este tocmai acest raport între ce obţii şi ce investeşti, în materie de minerale, dar mai ales de costuri sociale şi de mediu,” explică Marsh, citat de FastCoexist.

În seria fotografică  For What It’s Worth, artistul reprezintă cantităţile de metale extrase sub forma unor sfere, sperând ca această formă simplă şi eficientă din punct de vedere vizual să ridice semne de întrebare legate de impactul industriei miniere asupra naturii şi a oamenilor. “Resursele minerale alimentează creşterea şi dezvoltarea, dar dacă privim lucrurile din alt unghi, sper să pot încuraja oamenii să reflecteze critic asupra adevăratelor costuri şi beneficii,” mai arată Marsh.

 

2

Din această mină, au fost extrase 7.195 de tone de cupru

3

3.590 de tone de cupru au fost extrase din Mina Albastră. 

8

43.000 de tone de cupru. 

4

9,52 milioane de carate de diamante au fost extrase din Mina Jagersfontein.

5

În imagine, se află simularea digitală pentru cele 14,5 milioane de carate de diamante extrase. 

6

7,6 milioane de carate au fost extrase din această mină.

1

Imagine de ansamblu a minei din care a fost extrasă cantitatea de diamante din imaginea de mai sus. 

 

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

FOTO Viaţa unor comunităţi printre deşeurile toxice ale minelor de aur


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger