FOTO “Căsuţa plantabilă”: Adăpostul care prinde rădăcini

0

Olandeza  Anne van Klooster se numără printre arhitecţii, din ce în ce mai numeroşi, de altfel, care încearcă să reclădească punţile surpate dintre natură şi locuire. Folosind altoaie de salcie pe care le împleteşte, van Klooster creează adăposturi mobile. Însă găselniţa acestei construcţii e tocmai faptul că ele pot prinde rădăcini, la propriu: odată plantate în pământ, ramurile care alcătuiesc structura aşa-numitei Plantable Home prin viaţă.

 

anne-van-klooster-willow-living-architecture-1.jpg.662x0_q100_crop-scale

 

Inspirată de lucrările unor artişti ai arhitecturii vii, cum sunt cei de la Sanfte strukturen sau The Greenman Project, care integrează natura în construcţiile lor, tânăra olandeză îşi propune să reanime ideea că natura oferă ea însăşi un cămin. Primul pas pe care l-a făcut în consolidarea acestei filosofii se numeşte Plantable Home (Căsuţa Plantabilă) – un adăpost răcoros care poate fi mutat în funcţie de dorinţele şi destinaţiile posesorului, dar care poate fi permanentizat, prin plantarea altoaielor din care este alcătuit.

 

5

6

7

 

Tehnica folosită de van Klooster are la bază un şasiu pe care sunt ataşate ghivece de lemn, unde ramurile de salcie sunt plantate în saci de iută. Ramurile sunt apoi împletite şi fixate cu sfori pe un cadru de lemn, pentru a alcătui “podeaua”, pereţii şi “acoperişul.” Sacii de iută în care sunt plantate altoaiele de salcie,  cu lungimi de circa 5 metri, se degradează natural, iar dacă adăpostul rămâne timp îndelungat într-un loc fix, ramurile pot prinde rădăcini în pământ.

“Odată ce am descoperit că cel mai bine era să construiesc o podea rotundă, a urmat imediat forma. Nu poţi face orice formă îţi doreşti. Trebuie să lucrezi cu salcia, s-o asculţi şi să vezi cât de mult se poate îndoi, ca să găseşti forma adecvată. Astfel, structura e mai puternică şi mai naturală. Nu e o sferă perfectă, pentru că salcia nu a “vrut” asta. La mijloc, e vorba de o colaborare,” spune designerul olandez, pentru Tree Hugger.

 

2

3

4

8

 

Momentan, “Căsuţa plantabilă” e departe de a fi o casă, dar van Klooster îşi propune să lucreze în viitor la o mai mare rezistenţă a adăpostului şi la o mai bună protecţie împotriva vremii neprielnice. Pe măsură ce căsuţa va prinde viaţă şi ramurile vor înverzi, ele vor asigura un acoperiş mai dens, care să protejeze împotriva ploii.  Mai multe despre Plantable Home, care s-a bucurat până acum de mare succes la diferite festivaluri din Olanda, unde a oferit umbră şi răcoare, puteţi afla de pe pagina de Facebook.

Sursa: TreeHugger

Puteţi citi şi:

FOTO Maestrul japonez al căsuţelor în copaci


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger