FOTO Căsuţa din poveşti, ecologică, independentă energetic

2

Simon Dale locuieşte în Wales (Ţara Galilor – regiunea vestică a Marii Britanii), este pasionat de fotografie, dar şi interesat de ecologie şi dezvoltare durabilă, astfel că şi-a construit singur, pentru el şi familia lui, o căsuţă independentă energetic, asemănătoare celor din poveştile cu pitici (sau cu hobiţi), care l-a costat 4.700 de dolari, cu totul.

 

 

„Este distractiv şi reconfortant să îţi trăieşti viaţa în felul dorit de tine. Numai urmându-se visurile ne putem menţine sufletul viu”, scrie Simon pe site-ul său, o platformă pe care o foloseşte şi pentru a pleda pentru dezvoltare durabilă, în loc de secarea resurselor planetei. După ce şi-a construit casa pentru el şi familia sa, Simon a început să îi ajute şi pe alţi doritori de astfel de cămine să îşi ridice case similare. Uneltele cu care lucrează sunt simple, scrie site-ul The Mind Unleashed: lopeţi, ciocane, dălţi (singura unealtă mai „modernizată” folosită a fost drujba, folosită pentru a tăia lemnul din care se construiesc căsuţele – dar copacii tăiaţi au fost toţi de mici dimensiuni şi din locuri de unde puteau fi tăiaţi). În patru luni, căsuţa a fost gata.

 

 

 

stire 14 ian casuta 1

 

stire 14 ian casuta 2

 

stire 14 ian casuta 3

 

stire 14 ian casuta 4

 

stire 14 ian casuta 5

 

Este făcută din lemn, piatră, paie şi are acoperiş de pământ cu iarbă; încălzirea casei se face cu sobă pe lemne, dar există şi un panou solar montat pentru a capta energia solară. Materialele folosite au fost, în general, reciclate (adică, curăţate, recondiţionate şi refolosite), iar ceea ce a contat a fost creativitatea, ingeniozitatea artistică în a le combina într-un mod care face casa primitoare şi magică. Simon nu este arhitect, nici inginer, nici tâmplar, astfel că a pornit în aventura construcţiei casei de la zero: „Este foarte distractiv să îţi fii propriul arhitect, te bucuri mult mai mult de ceea ce faci, iar a construi cu materiale naturale scoate din ecuaţie profitul producătorilor de materiale de masă, gândite pentru cutiile moderne în care locuim, la grămadă, concepute numai pentru profitul lor, al industriei şi pline de tot felul de substanţe otrăvitoare, cancerigene”, a declarat Simon, citat de Daily Mail.

 

Schiţa casei

 

Casa are şi o toaletă compost, cu paie în loc de plastic, pentru izolaţie, precum şi un frigider răcit cu aer care vine de sub fundaţia casei; cum cimentul este un emiţător de carbon, pereţii interiori au fost făcuţi cu gips şi daţi cu var. În prezent, Simon, soţia lui, Jasmine şi cei doi copii ai lor locuiesc în căsuţa lor din poveşti, iar Simon este implicat într-un alt proiect similar: ridică o căsuţă pentru Lammas Project, o organizaţie dedicată construirii de locuinţe cu impact redus asupra mediului (pe lângă construcţia în sine, se ocupă şi de plantarea copacilor şi conceperea unor grădini – în final, ideea fiind a unei existenţe cu impact redus asupra mediului, dar de care să se poată bucura cei care o adoptă).

 

Simon cu familia lui

 

Surse: The Mind Unleashed, GaiaHealth, A Low Impact Woodland Home

Foto: Simon Dale

 

Puteţi citi şi:

FOTO Cabana OZN din Alpi

FOTO Arată ca o schiţă, dar este chiar mobilier utilizabil

Fascinaţia meşteşugului: poveşti spuse pe linguri de lemn

Un profesor de ştiinţa mediului s-a mutat într-un tomberon

Cea mai îngustă casă din lume

Mobilier ecologic, realizat din compost

Biroul care se transformă în pat


2 comentarii

  1. Maxime felicitari pentru casuta simpatica.

    Ma intreb daca a avut nevoie de Autorizatie de Construire sau s-a putut si fara. Ar fi super daca si la noi s-ar face proiecte similare si daca am sustine mai mult mediul decat o facem in prezent.

  2. Simon locuieste in – surpriza – Tara Galilor!!!!
    Ca in romaneste se spune Londra (in loc de englezescul London), Moscova (in ruseste Moskva – citeste Maskva) si asa mai departe. Desigur, traducatorul de la Google nu da detalii de astea tot timpul si sa deschizi o carte e greu 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger