FOTO Case construite în bolovani, care rezistă de sute de ani

0

De ce să cauţi materiale de construcţie de diverse tipuri când natura are materie primă gata pregătită pentru a fi transformată într-o locuinţă şi, pe deasupra, este şi gratis? Aceasta pare să fie filosofia care a stat la baza ridicării unui sat din Portugalia, scrie site-ul Inhabitat, care prezintă uimitoarele case din Monsanto, construite în, pe, sub şi în jurul unor bolovani imenşi.

 

 

Casele cu pricina sunt dovada faptului că o locuinţă făcută din piatră rezistă categoric testului timpului, dat fiind că majoritatea au fost construite în secolul al XVI-lea, folosind bolovanii deja existenţi pe teren drept material de construcţie. Furtuni, vânturi şi alte intemperii care au trecut peste aceste case (şi vor mai trece) nu reuşesc să le clintească. Arhitectura acestor case din Monsanto este unică în lume: ele sunt săpate în stâncă, deasupra stâncilor, sub o stâncă sau în jurul vreuneia; în localitate sunt mai multe astfel de construcţii în formaţiuni stâncoase, ceea ce înseamnă că oamenii au preferat  să lucreze cu ce le-a oferit natura decât să încerce să dea bolovanii la o parte. În timpuri dificile, conflictuale, aceste locuinţe s-au dovedit a fi fortificaţii foarte bune; până şi bolovanii din jurul bisericii din localitate au fost folosiţi drept morminte (sunt un fel de cripte de mici dimensiuni).

 

 

 

 

 

Una dintre casele localităţii poartă numele Case de Uma So Telha, ceea ce înseamnă “casa cu o singură lespede” – o lespede stâncoasă dintr-o bucată, care reprezintă acoperişul. Alte case au pereţi din piatră sau scări din piatră; foşti locuitori ai caselor au cioplit bolovanii pentru a face scări în ei şi au construit chiar etaje superioare ale casei, ulterior, tot în bolovani. Interioarele acestor case sunt fluide, organice, pentru că se mulează formelor naturale ale stâncilor (din nou, oamenii au preferat să nu strice estetica naturii de dragul respectării unor “reguli” arhitecturale ale vremurilor). Plăci de teracotă în culori calde sau uşi colorate vin să înveselească uriaşii bolovani, iar verdeaţa bogată completează peisajul acestui sat inedit, care merită vizitat. De altfel, Monsanto are statutul de “muzeu viu”, iar casele din el nu pot fi modificate în niciun fel fără permisiunea autorităţilor competente, care au misiunea de a păstra specificul istoric unic al locului.

 

 

 

 

 

Sursa: Inhabitat

Surse foto: Inhabitat, Shutterstock, Lorenzo Martín IglesiasJavier Habladorcito, Zip 95

 

Puteţi citi şi:

Casele vieţilor noastre

Căsuţa din poveşti: ecologică, independentă energetic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger