FOTO Casa pasivă de la Suceava, care consumă foarte puţină energie

7

După casa solară Prispa şi casa solară EFdeN, ambele participante la competiţia Solar Decathlon Europe, faceţi cunoştinţă cu Che, casa pasivă concepută de o firmă românească la Suceava, al cărei design a devenit viral pe site-uri ca Inhabitat sau Gizmodo. Casele pasive sunt recunoscute pentru consumul ultra-scăzut de energie, lucru posibil printr-un standard riguros de construcţie, care reduce major amprenta imobilului.

c01

Acest standard asigură, totodată, o administrare extrem de eficientă a energiei produse şi consumate. Realizată de Tecto Arhitectura, casa Che de la Suceava are un consum anual de 14 kWH pentru fiecare metru pătrat, încadrându-se astfel sub nivelul maxim de energie necesar încadrării sub cerinţele caselor pasive, de 15KWH. Dincolo de eficienţa energtică, această casă ridicată într-o pădure suceveană a atras atenţia şi prin designul interior, cireaşa de pe tort fiind un hamac suspendat asupra unui petic de gazon amenajat în interiorul locuinţei.

“Conceptul de design a fost acela de a proiecta o locuinţă sustenabilă simplă, cu două niveluri care să se integreze într-un amplasament special: o pădure matură din inima oraşului Suceava. Clădirea se dezvoltă discret in jurul unei curti interioare acoperite, într-un cadru natural deosebit pe care nu îl afectează, realizând un dialog cu acesta prin suprafeţe mari vitrate şi treceri subtile interior-exterior,” arată autorii proiectului. Astfel, miezul de sticlă al clădirii oferă de patru ori mai multă lumină naturală decât cerinţele actuale pentru încadrarea în sistem de case pasive. Suprafeţele vitrate permit astfel nu doar creşterea procentului de lumină naturală, ci şi maximizarea producţiei de energie solară pasivă. Casa Che se află în curs de certificare.

c02c07c08

Cnceptul aflat la baza construcţiei e menit să folosească fiecare strop de energie disponibilă. Standardele de construcţie pentru case pasive, dintre care cel mai cunoscut este Passivhaus, presupun o abordare arhitecturală şi inginerească riguroasă, care reduce consistent amprenta ecologică a imbolilului şi are, drept urmare, un consum energetic ultra-scăzut. Potrivit statisticilor, în Europa existau, în 2010, 25.000 de structuri certificate pasivhaus, cea mai mare parte aflându-se în ţările nordice.

c09c11c12

Pentru ca o clădire să obţină un astfel de certificat, ea trebuie să îndeplinească, înainte de toate, trei condiţii:

  • clădirea trebuie concepută astfel încât consumul energetic anual aferent răcirii şi încălzirii să nu depăşească 15 kWh / metru pătrat (încălzire), respectiv 15 kWh / metru pătrat (răcire), pe durata unui an
  • consumul de energie primară pentru încălzirea casei, a apei şi pentru alimentarea electronicelor nu trebuie să depăşească 120 kWh / metru pătrat, pe durata unui an
  • clădirea nu trebuie să aibă pierderi de aer mai mari de 0,6 din volumul casei, într-o oră

Casa Che, care a costat 350.000 de euro, a fost izolată cu materiale naturale şi e prevăzută cu ferestre din materiale eficiente, care joacă un rol esenţial în conservarea energiei. De asemenea, are o pompă de încălzire a apei în susbsol şi un acoperiş verde, care compensează pentru spaţiul de locuit ocupat prin însăşi amplasarea casei. Pe viitor, se intenţionează montarea unor panouri fotovoltaice pe acoperiş, în vederea asigurării necesarului energetic al casei.

c13che-15-e1420716518924che_plan00

Puteți citi și:

O echipă de studenți români duce “casa cu facturi zero” la competiţia Solar Decathlon Europe

Casa din baloți de paie: Locuința verde pentru bugete mici


7 comentarii

  1. Foarte interesant. O mică sugestie, dacă îmi permiteți: după cum știți, formularea standard este „casa…, al cărei design”. Puteți corecta acel typo pentru a înlătura orice confuzie.

    • Captain Planet on

      Suntem convinşi că cei de la Tecto Arhitectura nu vor obiecta, cum nici nu obiectăm nici noi. Mulţumim pentru interes, să ne citim cu bine!

  2. Frumos! Apa din ce surse este procurată?Sau este căutată întîi sursa de apă şi apoi se construieşte casa….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger