FOTO Casa din stâncă

0

Alexis Lamoureux avea 23 de ani şi era şomer când a aflat că autorităţile oraşului francez Amboise urmau să scoată la licitaţie o peşteră care servise drept cămin unei femei troglodite. Alexis şi-a luat inima în dinţi şi a mers la licitaţie, oferind un euro pentru vechea peşteră.

 

 

Nimeni altcineva nu a mai licitat pentru locul cu pricina, aşa că Alexis a devenit proprietarul unei peşteri degradate, pentru care a plătit un euro. După patru ani de muncă deloc uşoară, tânărul şi prietena lui, Lotte van Riel, s-au mutat în peştera transformată într-o adevărată casă; au până şi o cameră de oaspeţi care se poate închiria prin Airbnb. Peştera a primit numele “Chez Hélène-Amboise Troglodyte” şi este situată în Valea Loirei, la aproximativ patru kilometri distanţă de oraşul Amboise (cândva căminul lui Leonardo da Vinci). Casele troglodiţilor sunt ceva obişnuit în regiune: au apărut după ce mineritul din secolul al XI-lea a lăsat stâncile moi din zonă pline de găuri şi grote. Din cauza lipsei de confort şi facilităţi, aceste case din stâncă nu au mai fost populare de la începutul secolului XX încoace, dar au fost redescoperite recent de investitori atipici sau de tineri fără posibilitatea de a-şi achiziţiona o locuinţă.

 

stire 1 oct pestera 4

stire 1 oct pestera 5

stire 1 oct pestera 2

stire 1 oct pestera 3

 

După ce Alexis a devenit proprietarul grotei, a fost nevoit să o facă locuibilă. A încercat să obţină un împrumut bancar de 25.000 de euro, dar a fost refuzat. Aşa că el şi prietena lui s-au angajat la restaurantul familiei tânărului, unde au lucrat timp de trei ani şi au pus bani deoparte ca să refacă grota: a fost  nevoie să asigure structura cu cabluri mascate de ciment, pentru ca locuinţa să fie sigură. Locul nu avea curent electric, canalizare şi nici instalaţii sanitare, aşa că toate aceste facilităţi au trebuit instalate. În total, renovarea a durat aproximativ 12 luni şi a costat 35.000 de euro. Însă rezultatul este uimitor. Decorul casei combină rusticul cu “şicul” franţuzesc, de la culori la mobilier. Alexis şi prietena lui locuiesc, în prezent, acolo: au un dormitor, o baie, dar şi o cameră de oaspeţi, pe care o închiriază oricui doreşte să trăiască experienţa dormitului într-o casă de troglodit.

 

stire 1 oct pestera 8

stire 1 oct pestera 9

stire 1 oct pestera 10

stire 1 oct pestera 11

 

stire 1 oct pestera 7

 

Mai multe detalii: Chez Hélène-Amboise Troglodyte

 

Sursa şi foto: Vocativ

 

Puteţi citi şi:

Case construite în bolovani, care rezistă de sute de ani

Un tânăr fără adăpost agaţă femei ca să aibă unde dormi

Căsuţa din poveşti: ecologică, independentă energetic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger