FOTO Casa care foloseşte pentru încălzire mai puţină energie decât un uscător de păr

0

Interiorul casei amplasate în Wisconsin, unul dintre cele mai reci state americane, este realizat exclusiv din obiecte reciclate, recuperate din alte construcţii abandonate, iar lemnul provine doar din păduri administrate sustenabil. Însă, dincolo de designul care i-a impresionat pe vizitatorii acestei case, locuinţa se remarcă prin consumul energetic extrem de eficient: niciun strop de căldură nu iese din casa cu pereţ groşi de circa 45 de centimetri, iar încălzirea se face cu patru reşouri al căror consum cumulat se ridică la 1.300 de waţi.

 

Passiv-NewenHouse-LEAD1

 

Deşi casa are de înfruntat temperaturi scăzute, conceptul aflat la baza construcţiei e menit să folosească fiecare strop de energie disponibilă. Locuinţa a fost construită după standardele aşa-numitelor case pasive, fiind, de altfel, certificată de institutul german Passivhaus. Acest standard presupune o construcţie riguroasă, care reduce consistent amprenta ecologică a imbolilului şi are, drept urmare, un consum energetic ultra-scăzut. Potrivit statisticilor, în Europa existau, în 2010, 25.000 de structuri certificate pasivhaus, cea mai mare parte aflându-se în ţările nordice.

 

Passiv-NewenHouse-7Următoarea generaţie de planuri de construcţie pentru case pasive va fi realizată dintr-un material comestibil. 

 

Pentru ca o clădire să obţină un astfel de certificat, ea trebuie să îndeplinească, înainte de toate, trei condiţii:

  • clădirea trebuie concepută astfel încât consumul energetic anual aferent răcirii şi încălzirii să nu depăşească 15 kWh / metru pătrat (încălzire), respectiv 15 kWh / metru pătrat (răcire), pe durata unui an
  • consumul de energie primară pentru încălzirea casei, a apei şi pentru alimentarea electronicelor nu trebuie să depăşească 120 kWh / metru pătrat, pe durata unui an
  • clădirea nu trebuie să aibă pierderi de aer mai mari de 0,6 din volumul casei, într-o oră

 

Passiv-NewenHouse-17Inclusiv plăcile de ceramică folosite pentru acoperirea pereţilor au fost reciclate. Unele dintre ele, au fost realizate din vasele de porţelan ale unor toalete scoase din uz. 

 

Toate aceste criterii, precum şi altele listate în protocolul de certificare, pot fi îndeplinite prin anumite tehnici de construcţie, cum ar fi conceperea pereţilor, izolarea extrem de temeinică, aplicarea normelor de design solar pasiv (prin care ferestrele, zidurile şi podelele colectează, înmagazinează şi distribuie energia solară, pe care, pe timpul iernii, o transformă în căldură, şi pe care, pe timpul verii, o elimină). Acest sistem poartă denumirea de pasiv, dat fiind că nu implică folosirea dispozitivelor mecanice şi electrice.

Mai multe despre casele pasive puteţi afla de aici.

Mai multe imagini din casa pasivă din Wisconsin, puteţi vedea pe Inhabitat.

Puteţi citi şi:

Cum arată EFdeN, casa solară cu facturi zero realizată de studenţii români


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger