FOTO Caricaturi versus terorism. Omagiu morţilor de la Charlie Hebdo

3

Caricaturişti din întreaga lume au realizat zeci de desene menite să omagieze membrii redacţiei publicaţiei de satiră Charlie Hebdo care au fost ucişi, ieri, în cel mai grav atac terorist comis în Franţa în ultimii 40 de ani. Atacul a lăsat în urmă 12 morţi, dintre care doi poliţişti. Desenele de mai jos nu sunt doar un omagiu, ci şi o declaraţie: a libertăţii de exprimare, a libertăţii de opinie, a libertăţii presei şi a rezistenţei în faţa terorismului.

 

 

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost, ieri, ţinta unui atac comis de trei persoane care purtau cagule şi aveau arme automate. Aseară erau confirmate, din nefericire, 12 decese (doi poliţişti şi, respectiv, membri ai redacţiei ziarului, între care şi directorul acestuia) şi rănirea a patru persoane. Printre cei ucişi se numără Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice şi caricaturiştii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Mii de agenţi de securitate şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru prinderea atacatorilor, consideraţi a fi adepţi ai mişcării islamiste; ieri, maşina cu care au fugit de la locul atentatului a fost găsită, dar ei încă nu fuseseră prinşi. Aseară, la Paris, a avut loc un marş al tăcerii, cu peste 5.000 de participanţi, scrie agenţia de presă Mediafax, în semn de solidaritate cu victimele atacului. Nu doar la Paris au avut loc demonstraţii de solidaritate, ci şi în alte oraşe europene. Preşedintele Franţei a decretat ziua de astăzi zi de doliu naţional.

 

 

Mai multe detalii, live, pe BBC.

 

Iată cum răspund ilustratori şi artişti din toată lumea acestui atac:

 

Ilustraţia de mai jos i-a fost atribuită controversatului streetartist Banksy, însă autorul ei real nu este cunoscut:

 

Jean Jullien

stire 8 ian caricaturi 3

 

Boulet. “Raţele vor zbura mereu mai sus decât puştile” (raţe – “slang” în franceză pentru ziare)


Joep Bertrams

Tommy Dessine

 

Bernardo Erlich. “Lumea a devenit atât de serioasă încât umorul este o profesie riscantă”.

 

Francisco J. Olea. “La arme, camarazi!”

 

Tomi Ungerer

 

Nono

 

Ruben L. Oppenheimer

 

David Pope

 

Mai multe desene din această serie puteţi găsi aici.

 

Surse şi foto: BuzzFeed, Mediafax

 

Puteţi citi şi:

Muzeul Luvru deschide o aripă dedicată artei islamice


3 comentarii

  1. Daca era atentat terorist foloseau explozibili, nu oameni antrenati pentru operatiuni speciale. 😉 In plus, nu ti se pare suspect ca se miscau foarte organizat, au omorit cu singe rece 12 oameni, dar si-au… “uitat” cartea de identitate in masina?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger