FOTO Când taţii îşi iau concediu de creştere a copiilor

0

Fotograful Johan Bävman a documentat lumea tăticilor şi a copiilor lor, într-o ţară în care taţii sunt încurajaţi să îşi ia un concediu generos de creştere a copiilor – Suedia. Prin seria “Swedish Dads“, Johan ne propune momente din viaţa taţilor suedezi aflaţi în concediu de creştere a copiilor, susţinuţi să facă asta de o legislaţie gândită în aşa fel încât să echilibreze misiunea părinţilor.

 

 

“Sistemul actual suedez le permite părinţilor să stea acasă, pentru copiii lor, 480 de zile, în total, timp în care primesc o alocaţie de la stat. Din aceste zile permise de lege, minim 60 trebuie să fie, obligatoriu, asumate de către taţi, altfel ele nu se acordă în totalitate”, explică fotograful. În ciuda acestei oferte generoase a statului, numai 12% dintre taţii suedezi profită de lege şi împart cu partenerele de viaţă concediul de creştere a copiilor, de 480 de zile.

“Am pornit acest proiect când eram acasă cu fiul meu. Nu prea găseam nimic dedicat taţilor, aşa că mi-a venit ideea să documentez eu viaţa taţilor în timpul concediului de creştere a copiilor, ca să aflu de la ei de ce au ales să stea acasă cu copiii şi ce sperau să înveţe din asta”, explică fotograful Johan Bävman. Până acum, el a fotografiat 30 de astfel de taţi, adică jumătate din câţi şi-a propus să surprindă. Proiectul final va include 60 de taţi, câte unul pentru fiecare dintre cele 60 de zile de concediu de creştere a copiilor pentru taţi. Iată 15 dintre aceştia, în fotografiile de mai jos:

 

Johan Ekengård, 38 de ani, angajat Sandvik; împarte în mod egal cu partenera lui concediul pentru creşterea copiilor (trei la număr, în total): fiecare şi-a luat câte nouă luni de concediu, pentru fiecare copil în parte.

 

Urban North, 32 de ani, consultant în domeniul infrastructurii; şi-a luat zece luni de concediu pentru fiul său, Holger.

 

Loui Kuhlau, 28 de ani, artist; concediu de un an, pentru fiul său, Elling.

 

Samad Kohigoltapeh, 32 de ani, inginer în construcţii; în concediu comun pentru primele patru luni, apoi doar el, pentru următoarele şase luni, cu gemenele Parisa şi Leia, în vârstă de o săptămână.

 

Ola Larsson, 41 de ani, achiziţii de bunuri; concediu de opt luni, pentru fiul său Gustav.

 

Tjeerd van Waijenburg, 34 de ani, angajat Ikea; concediu pentru un an şi patru luni, pentru fiul său Tim.

 

Andreas Bergström, 39 de ani, ofiţer; în concediu de când i s-a născut cel mai mic dintre copii, Sam.

 

Marcus Bergqvist, 33 de ani, inginer în construcţii; concediu de şase luni pentru fiul său mai mare, Ted şi de opt luni pentru fiul mai mic, Sigge.

 

Marcus Pranter, 29 de ani, comerciant de vinuri; concediu de opt luni, pentru fiul său.

 

Göran Sevelin, 27 de ani, student; concediu de zece luni pentru fiica lui, Liv.

 

Jonas Feldt, 31 de ani, administrator; concediu de un an pentru fiica lui, Siri; a mai avut un concediu de nouă luni, pentru fiica lui mai mare, Lovis, care are acum trei ani.

 

Ingemar Olsén, 37 de ani, consultant IT; concediu de nouă luni pentru fiul său Linus, în vârstă de un an; a mai avut un concediu de nouă luni şi pentru fiul său mai mare, Joel, acum în vârstă de patru ani.

 

Martin Gagner, 35 de ani, administrator la Universitatea Malmö; concediu de şase luni pentru Matilda, care are patru ani şi Valdemar, care are un an.

 

Juan Cardenal, 34 de ani, student la design industrial; concediu de 18 luni, nouă pentru fiul său, Ivo (în vârstă de un an) şi nouă pentru fiica sa, Alma (în vârstă de patru ani)

 

Michael Winblad, 35 de ani, antreprenor; concediu de nouă luni pentru copiii săi, Matisse (care are doi ani) şi Vivianne (în vârstă de cinci luni).

 

 

Fotografii © Johan Bävman

Sursa: BuzzFeed

 

Puteţi citi şi:

Rolul de tată reduce testosteronul bărbaţilor

Şi taţii au depresie post-natală


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger