FOTO: Campionatul de monstruozitate al speciilor noi, faza 2011

0

Dacă tot e Halloween și lumea sărbătorește cu măști de speriat și costumații bizare, editorii foto de la National Geographic s-au gândit să tracă în revistă cele mai ciudate creaturi descoperite (sau anunțate) în anul 2011 pe glob. Așadar, iată, în imagini, campionatul de monstruozitate 2011.

1. Liliacul demon


Foto: Gabor Csorba, HNHM

Micul prinț al adâncurilor sau liliacul Beelzebub este una din speciile descoperite în acest an demnă de Halloween. Cu capul negru, blana neagră și burtica albă, dar mai ales cu dinții săi ascuțiți și comportamentul agresiv, micul liliac și-a câștigat un nume de speriat. În ciuda numelui și aspectului, este destul de timid, spun biologii și caută să evite contactul cu oamenii (știe el de ce: ca să nu primească nume din acestea asociate cu diavoli, vrăjitorie și groază).

 

2. Rechinul ciclop


Foto: Marcela Bejarano-Álvarez

L-ați văzut de curând: este puiul nenăscut de rechin albinos și ciclop care a uimit nu doar pescarii din Mexico, ci și specialiștii care spun că prezența unei asemenea anomalii genetice este foarte rară. Se pare că, odată născuți, acești rechini nu trăiesc prea mult, pentru că niciodată nu a fost găsit vreunul la maturitate. Însă aspectul său înspăimântător l-a adus în galeria creaturilor ciudate descoperite în 2011.

 

3. Ciuperca devoratoare de creier


Foto: David Hughes

O specie nouă de ciupercă descoperită în Brazilia sperie lumea furnicilor: ciuperca infectează furnicile, se instalează în creierul lor pe care ajunge să îl controleze și apoi le omoară (nu înainte de a se muta, cu ajutorul furnicii, într-un mediu ideal pentru a crește și a-și împrăștia sporii).

 

4. Viermele diavol


Foto: Gaten Borgonie, University Ghent

Creatura care trăiește la cea mai mare adâncime (din cele descoperite până acum) pe Pământ (adică, sub pământ) este un vierme botezat ”diavol” și descoperit în acest an. Numele său complet este Halicephalobus mephisto și vine de la Mefisto, demonul din Faust. Descoperirea lui, spun specialiștii, arată că sub picioarele noastre se găsește o întreagă biosferă, care este o mare necunoscută.

 

5. Broască-vampir zburătoare


Foto: Jodi Rowley, Australian Museum

În junglele muntoase ale Vietnamului a apărut și s-a dezvoltat o specie nouă de vampir – o broască zburătoare de copac. Are o lungime de numai 5 centimetri, sare din copac în copac cu ajutorul degetelor sale ciudate și și-a câștigat numele de vampir din cauza dinților săi curbați, considerați ciudați și periculoși deopotrivă.


6. Dinozaurul ”spirit rău”


Ilustrație: Jeffrey Martz

E o specie dispărută, dar craniul a fost descoperit recent și reconstrucția grafică realizată de specialiști arată un monstruleț destul de fioros. Felul în care îi este modelat capul și dantura demnă de un film de groază i-au adus noii specii denumirea de ”spirit rău dințos”.

 

7. Vipera în miniatură

Foto: Jian-Huan Yang

O nouă specie de șarpe descoperită în China a demonstrat cercetătorilor că esențele tari vin în recipiente mici. Vipera este cea mai mică din lume (dintre speciile cunoscute până în prezent) la categoria sa (vipera de groapă). Și a bifat și titlul de cea mai mică viperă cunoscută în China până acum. Dar, în ciuda dimensiunilor, este foarte periculoasă din cauza veninului pe care îl poartă.

 

8. Broasca cu colți


Foto: Ben Evans

Clima în schimbare cere adaptări revoluționare, iar noi specii de broaște cu colți arată că ele, cel puțin, se adaptează. Descoperite în Indonezia, cele nouă specii complet noi de broaște cu colți completează tabloul celor 13 astfel de specii care trăiesc în insula indoneziană Sulawesi. Colții lor nu sunt chiar colți, de fapt, ci protuberanțe ale maxilarului, foarte puternice.

 

9. Vipera ochi-de-rubin


Foto: Jeremy Holden

Deși tot de dimensiuni mici, vipera ochi-de-rubin atacă prada chiar dacă este mult mai mare decât ea. Specia este și ea nou descoperită în pădurile vietnameze și pe platourile cambodgiene. Ochii săi de culoare roșu intens i-au adus numele și, desigur, locul printre creaturile de speriat din galeria de Halloween 2011 a National Geographic.

 

Sursa: National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger