FOTO București optimist – Despre jumătatea plină a orașului

0

Când vine vorba de București și de ceea ce oferă el trecătorului cu interese mai mult sau mai puțin turistice, intervine de cele mai multe ori un discurs ce poate cădea rapid în lamentație: că nimic nu mai e ce-a fost, că din Micul Paris n-au mai rămas decât maidanezii, că până și centrul vechi a fost transformat din ghetou într-o atotcuprinzătoare terasă ș.a.m.d. Mai sunt, desigur, părerile din tabăra ”adversă”, pentru care Bucureștiul nu poate fi coborât de pe piedestalul marilor capitale, dar care văd mai degrabă orașul printr-un filtru al timpurilor trecute.

Puține sunt însă abordările vii, care să îmbrățișeze orașul cu tot cu pulsurile sale contrastante: cu ruinele și mutanții lui contemporani, cu amestecurile de stiluri și timpuri, cu insulele nimănui, răsărite în plină aglomerație, cu zidurile acoperite de graffitiuri și aerul boem, cu parcurile din ce în ce mai prietenoase cu musafirii lor și lista poate continua. Bucureștiul, de fapt, este un oraș viu și optimist – lucru de care ne convinge prin imagini și proiectul cu același nume, prin care Cristian Vasile, pe care îl cunoașteți de pe Feeder.ro, construiește o altă imagine a orașului.

TOTB: Ce te-a făcut să începi Bucureștiul optimist?

Cristian Vasile: Când un amic din afara ţării m-a rugat să-i indic ce ar putea vedea/vizita în Bucureşti, mi-am dat seama că primele şi singurele exemple ce-mi veneau în minte erau clişeele Casa Poporului, Centrul Vechi şi în general îmi era uşor jena să-l las să cutriere străzile pline de surprize neplăcute.

Atunci am realizat că, de fiecare dată când vizitez un alt oraş, sunt foarte atent la tot felul de detalii şi încerc să-l descopăr în cel mai mic amănunt dar nu-mi cunosc aproape deloc propriul oraş. Şi aşa s-a născut conceptul de “Turist în propriul oraş”. Mi-am promis ca de fiecare dată când o să am ceva timp liber, o să iau Bucureştiul la pas cu aparatul foto în mână, exact ca un turist. Era vorba strict de ceva personal, nu intenţionam să-l fac public şi în niciun caz să-l transform într-un site.

 

 

De câtă vreme te-ai apucat să lucrezi la proiectul ăsta și cam câte imagini a strâns până acum?

Totul a pornit de la un post pe Feeder în data de 3 martie, numit “O sâmbătă superbă, numai bună de luat oraşul la picior” şi încă unul din săptămâna următoare, numit “Turist în propriul oraş”. Posturile respective conţineau imagini din Bucureşti aparent banale, dar foarte diferite de ce vezi în mod normal. Erau vesele, pozitive, optimiste, aşa cum nu e prezentat Bucureştiul aproape niciodată.

Cele mai frecvente imagini prezintă oraşul într-o lumină foarte gri, cu accent pe cerşetori, maidanezi, zone industriale, scene de sărăcie etc., cu toate că zilnic trecem pe lângă detalii de Bucureşti pe care, dacă le-am privi cu alţi ochi am realiza că oraşul nu e doar mizerie. Ne-am obişnuit să alergăm prin Bucureşti cu capul în jos, fără a mai observa nimic în afară de reclame, autobuzul în care trebuie să ne urcăm, ceafa din faţa noastră la diverse cozi şi aşa mai departe.

Dacă reuşim să ne rupem puţin de acest ritm şi să trecem de la alergat la păşit, începem să observăm altfel tot ce ne înconjoară. Bucureşti Optimist a pornit deocamdată ca o pagină de Facebook în data de 12 martie, acum 2 luni şi a strâns în jur de 1000 de imagini, majoritatea realizate de mine în această perioadă, dar şi multe primite de la peste 70 de colaboratori.

 

Este deschis și publicului?

El este deschis publicului încă de la început. Cine vrea să contribuie cu imagini o poate face pe adresa [email protected] Momentan lucrăm şi la dezvolarea site-ului www.BucurestiOptimist.ro, ce sper să fie gata cât de curând. Site-ul va avea multe lucruri în plus faţă de pagina de Facebook, inclusiv plasarea pe hartă a tuturor imaginilor.

 

Care ar fi câteva dintre lucrurile care ar caracteriza Bucureştiul tău optimist?

Sunt convins că oamenii pot face ca un oraş să arate mai bine sau mai rău. Am văzut recent 2 exemple în care oraşul în sine nu a avut un rol foarte vizibil, dar oamenii l-au făcut să pară spectaculos de optimist. E vorba de “invazia” spaniolilor ce au venit pentru fianla UEFA şi ne-au dat exemplu de atmosferă plină de veselie pe străzi. Da, ştiu că implică mult alcool, dar mai ales în aceste condiţii atmosfera a fost extrem de pozitivă, colorată şi veselă, fără momente agresive. Al doilea exemplu e concursul de biciclete “Prima evadare”, ce a avut loc zilele astea şi care a strâns  un număr impresionant de participanţi. Nu am fost acolo, dar din imagini am fost surprins extrem de plăcut de atmosfera creată de o masă imensă de biciclişti ce nu veniseră să câştige, ci să participe la un eveniment deosebit.

 

 

Există locuri / zone anume din Bucureşti care ţi se par cele mai ofertante ochiului, dar care sunt de regulă complet ignorate?

Îmi place la nebunie arhitectura caselor vechi din Bucureşti. Din păcate, foarte puţine sunt îngrijite. Dar cumva, chiar şi cele care au foarte vizibilă amprenta timpului au un fel de romantism aparte. Astfel de clădiri se găsesc în număr mare în zona Cotroceni, Rosetti-Armenească, Kiseleff etc. Îmi mai plac foarte mult şi anumite parcuri, cu toate că de multe ori trebuie să faci abstracţie de multe elemente comerciale sau moderne prost plasate. Recomand să vă pierdeţi pe străduţe din ce în ce mai mici, ba chiar pe alei, intrări şi străzi cu capătul înfundat, curţi interioare ș.a.m.d. Am descoperit nişte locuri incredibile la doi paşi de bulevardele aglomerate şi zgomotoase.

 

Ai avea câteva idei care ar răspunde unor probleme ale oraşului şi care l-ar transforma într-un Bucureşti aproape perfect?

O întrebare mult prea grea pentru situaţia Bucureştiului. Dar vin alegerile în curând şi, în naivitatea mea, sper să vedem ceva schimbări. Cum am mai spus, cred că marea schimbare stă în noi, locuitorii Bucureştiului, să-i mai dăm câte o şansă din când în când. Evident că şi cei de la putere pot face multe, dar poate că trebuie puţin presaţi sau “ajutaţi” cu diverse exemple optimiste :).

 

 

 

 

 

Mai multe imagini din Bucureștiul optimist puteți vedea aici.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger