Deși e unul din cei mai cunoscuți artiști ai momentului, iar graffiti-urile, stencil-urile și intervențiile lui de guerrilla art au dus arta de stradă la un alt nivel, Banksy rămâne în continuare la adăpostul anonimatului. Zilele trecute, vestea că artistul ar fi pregătit deschiderea unei uriașe expoziții în aer liber, sub forma unui ”parc de distracții și anarhie” a scos la înaintare spiritul detectivistic din mulți jurnaliști, care își dădeau silința să găsească indiciile prin care să arate că în spatele expoziției se află însuși Banksy. Un astfel de indiciu este chiar faptul că Dismaland a fost inaugurat lângă Bristol, oraș de unde se crede că provine artistul britanic.
Dismaland (nume care parodiază Disneyland, ”dismal” însemnând mohorât, jalnic, deprimant) este cea mai amplă expoziție coordonată de Banks până acum, întinsă pe o suprafață de aproape un hectar, în stațiunea Weston-super-Mare. Plaja turistică de aici, deschisă în 1937, când se mândrea cu unele din cele mai bine puse la punct centre de scufundări, a fost închisă în anul 2000. Descrisă drept un parc de distracții nerecomandat copiilor de vârste mici, uriașa instalație e o reinterpertare a multora din elementele de cultură pop în a căror critică acidă Banksy s-a specializat prin sutele de lucrări cu care a împânzit lumea. În afară de propriile contribuții, parcul găzduiește lucrări semnate de alți 58 de artiști atent selectați, printre care Jenny Holzer și Damien Hirst.
Castelul din Dismaland e trist și cenușiu, Cenușăreasa tocmai a avut un accident de trăsură, iar paparazzii n-au întârziat să apară, Micuța Sirenă are chipul distorsionat de unde nevăzute, Moartea bântuie liberă, ca o mascotă. Pe lângă figurile împrumutate din imaginarul celebrelor desene animate care au modelat și modelează mințile pentru generații întregi de copii, Banksy include în parcul lui de distracții personaje și referințe la probleme importante ale momentului, de la premierul britanic David Cameron, până la criza imigranților, care adâncește polemicile despre acceptare și integrare în țările dezvoltate. Astfel, toată realitatea capătă consistența unui show la care devenim spectatori, asistând adesea cu cinism la evenimente tragice.
Experiența oferită însă de Dismaland nu este una pasivă: multe dintre lucrări îi invită pe vizitatori să participe la diferite provocări, concepute să scoată la iveală semne de întrebare. De pildă, copiii și tinerii sunt așteptați la un centru de împrumuturi pentru bani de buzunari, de unde pot împrumuta bani de cheltuială cu dobândă de 5.000%. În fața ghișeului, se află un mic postament pe care copiii pot urca, pentru a putea citi indicațiile scrise cu litere minuscule, de către artistul Darren Cullen, care susține că nu l-a întâlnit niciodată personal pe Banksy.
Potrivit purtătorilor de cuvânt, Banksy a acoperit toate costurile pentru Dismaland, iar estimările de câștiguri pentru cele 36 de zile, cât va fi deschis publicului (până pe 27 septembrie), nu indică un profit considerabil. În fiecare zi, se vor vinde maxim 4.000 de bilete, cu prețul de trei lire sterline, disponibile la dismaland.co.uk. Site-ul este în prezent nefuncțional, din cauza numărului mare de solicitări.