FOTO Băieţelul magnetic din Croaţia – hoax sau puteri misterioase?

0

Ajuns în atenţia presei, care s-a îngrămădit la Zagreb pentru pictoriale cu electrocasnice mai mici sau mai mari care i se lipesc aparent de corp, un băieţel de şase ani susţine că poate susţine până la 25 de kilograme de obiecte metalice pe bustul gol. Dacă mulţi au declarat că în spatele magnetismului s-ar afla abilităţi speciale ale copilului, scepticii au reacţionat prompt cu explicaţii mai lumeşti.

Fier de călcat, monede, tăvi şi veselă, un tablet şi multe alte obiecte metalice încap pe corpul lui Ivan Stoiljkovic, băieţelul-magnet din Croaţia. Familia copilului susţine, de asemenea, că mâinile sale emit o căldură aparte şi că în urma acestei abilităţi a dobândit şioarecare virtuţi vindecătoare. “Rapoartele medicale de până acum nu au dus la nicio concluzie relevantă,” anunţă Reuters în materialul unde Ivan pozează “blindat” cu tigăi sau obiecte din fier.

Deşi la prima vedere puterile speciale ale copilului par incontestabile, vocile scepticilor nu au întârziat să ofere explicaţii alternative: site-ul James Randy Educational Foundation, care se ocupă de studiul fenomenelor paranormale, pseudoştiinţifice şi supranaturale, a publicat un articol în care capacitatea băiatului de a susţine astfel de obiecte este pusă pe seama sebumului. “Faptul că vasele de aluminiu – la fel ca monedele de cupru sau argint – se lipesc de puşti arată mai degrabă că aşa-zisul său magnetism – în cazul în care nu a ajuns încă să atragă şi obiecte non-magnetice – se datorează pielii lipicioase. Una dintre substanţele prezente în mod normal în pielea oamenilor, un ulei protector generat natural, o substanţă chimică cerată şi extrem de adezivă, care se spală foarte uşor. Astfel, dacă vrei să te cureţi, faci o baie. Desigur, va trebui astfel să renunţi la profesia aleasă de a merge de colo-colo cu tot felul de obiecte lipite de de corpul tău, dar această decizie îţi va prinde foarte bine la nivel social,” scrie James Randi.

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger