FOTO Anotimpurile Roşiei Montane

20

De la mineralele din sol, trecând prin galerii până la casele de patrimoniu şi bisericile cu decor sălbatic, Roşia Montană ne arată că, indiferent de anotimp, oamenii nu ar trebui să sape după comorile ei, ci să le ia ca atare; sau măcar să le exploateze turistic. În plus, “Roşia Montană e mai mult decât un loc cu bogăţii istorice şi monumente ale naturii, e mai mult decât patrimoniu şi vestigii, e pentru unii oameni, acasă”, după cum scria roşianca Alexandra Cobori într-o scrisoare. Urmăriţi un fotoreportaj din localitatea apuseană, semnat de Sebastian Florian.

 

 

Fotografii de Sebastian Florian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20 de comentarii

 1. vad ca s-au omis special zonele unde se vede poluarea din zona: craterul si apa toxica, cea care se scurge din fostele galerii. Si e usor sa zici: hai sa exploatam turistic, dar pt asta e nevoie de bani, fara-nu se poate, din pacate.

  • Ce logica defecta de postac: un loc poate fi facut mai frumos, doar dupa ce este distrus in prealabil. Pe voi nu va doare capul cand emiteti asemenea perle? Si, apropo, unde e tovarasul tau de postacit? Trage chiulul? Poate vrea sa nu isi mai ia salariul luna asta …

   • pai prin ce se “distruge in prealabil”? ca o sa investeasca foarte mult in reecologizare, adica sa curete mizeria lasata de stat si o sa investeasca in continuare in reabilitarea patrimoniului. deja au bagat foarte multi bani in cercetare arheologica si in reabilitari.

    • Probabil ca la incheierea exploatarii, Valea Cornei va fi la fel de verde si frumoasa ca acum. Si, ca veni vorba de oameni: ce vor face ei la 20 de ani dupa inceperea exploatarii (respectiv 3 ani dupa terminarea ei)? Vor pleca, pentru ca zona va fi foarte moarta.

     • la 20 de ani dupa inceperea exploatarii miniere, adica la 3 ani dupa terminare, va fi in perioada dedicata exclusiv reecologizarii zonei. Intrebare mai buna, ce ar face pana peste 20 de ani daca nu ar fi proiectul asta? PS: poate nu ai vazut cum arata localitatea acum, in realitate, nu doar ce apare in pozele astea, sa vezi poluarea lasata de stat

 2. Exact; iar banii nu pot veni decat din minerit, nu? Mai exact doar din mineritul aurului de catre RMGC, ca sa fie clar.
  Ca si la Moeciu, la Bran, pe Valea Doftanei, in Bucovina si-n atatea alte parti recunoscute pentru infloritoarea lor industrie miniera…
  Intai radem tot ce se vede-n pozele astea, dupa care o sa facem un turism, mama, mamaaaa. Doar se stie ca nimic nu e mai frumos si atractiv pe lume decat un iaz de decantare plin de noroi toxic…

  • la Moeciu, Bran, etc.. nu e poluare care trebuie curata, cum e la Rosia Montana. Iar acolo turismul a devenit posibil dupa investitii masive. Si nu inteleg, daca banii aia pt turism, pt reabilitarea patrimoniului, pt reecologizare, vin de la RMGC, ce e rau in asta? Mai ales ca oamenii de acolo vor sa se faca minerit. Practic castiga toata lumea.

 3. Sorine, hai frate ca o fac astia varza pe prietena ta, nu o lasa singura! Sau ai amutit cand ai vazut ce frumoasa e natura in Apuseni?

  Si ca sa fiu obiectiv, in poze se pare ca s-a folosit Photoshop, prea sunt exagerate culorile. Dar daca fac abstractie de asta, zona e intr-adevar superba. Prea frumos ca sa fie adevarat, asa ca hai s-o radem de pe fata pamantului. Ce-ar merge un iaz de decantare in locul lacului aluia cu apa oglinda…

  • ca sa fii obiectiv ar trebui sa nu faci abstractie de craterele lasate de stat, de apele acide care ajung in rauri, ca sa nu mai zic de casele de patrimoniu care pana acum erau intr-o stare avansata de degradare. la fel ca sa fii obiectiv trebuie sa iei in considerare ca cei de la RMGC vor curata mizeria aceea lasata de stat, iar pentru patrimoniu au inceput deja lucrarile de reabilitare.

 4. si haldele de steril abandonate de stat? gropile in pamant? apele acide care polueaza localitatea si raurile din jur? astea sunt realitati ale vietii rosienilor, pe care acestia nu le pot ocoli cu obiectivul aparatului.

 5. @mihnis: asta ziceam si eu. daca vrei sa prezinti doar partea ta de adevar, pozezi doar ce-ti place si omiti, cu buna stiinta, zonele unde Rosia Montana arata chiar foarte rau. Mergeau si niste poze cu rosienii, sa se vada disperarea din ochii lor, dar si asta insemna sa prezinti toate aspectele realitatii de la RM, nu doar ce sprijina anumite onguri.

 6. @kilroy: locul este distrus deja, de statul roman. Poate daca ai merge la Rosia Montana, te-ai convinge si nu te-ai baza doar pe imaginile postate aici. Prin proiectul minier s-ar face si o ecologizare si s-ar investi si in turism, doar pozand putinele locuri verzi nu rezolvi nicio problema.

 7. Salvati fotografia a treia, cea cu satul la poalele muntelui. Acela e masivul Carnic, care va disparea. Da, exact asa, va disparea pur si simplu. Pentru eternitate. Si pe langa peisajul lunar care exista inca de pe vremea comunismului, vor aparea arii de cateva ori mai mari cu alt peisaj lunar. Unde RMGC nu va planta copaci dupa terminarea proiectului, fiindca acolo nu va mai exista sol. Va fi doar piatra si reziduuri chimice.

  • iar daca poza era facuta din alt unghi, s-ar fi vazut cariera lasata de izbeliste de stat. daca fotograful era obiectiv cu siguranta ar fi facut poza si la asta, in fine. Dar corect era sa spui ca in loc de peisajul selenar care exista inca de pe vremea comunismului, zona va fi reecologizata, craterele lasate de stat umplute si revegetate.

 8. @Paul: de fapt,reabilitarea mediului (cu peisajul lunar,de care zici tu) va incepe din anul 5 al exploatarii si ultimii 7 ani din proiect sunt dedicati exclusiv inchiderii corespunzatoare a minei si ecologizarii. Degeaba salvam o poza care nu reprezinta realitatea, sa vezi dupa ecologizare ce frumos va fi!

  • pacat ca nu te emotioneaza situatia rosienilor, poate daca ai analiza mai bine situatia ai vedea si tu ca au nevoie sa inceapa proiectul asta si ca va fi un lucru bun

 9. @Paul: daca nu risti, nu progresezi. Vei ramane mereu la coada Europei. Nu cred ca-ti doresti asta. Sunt multe exemple in lume ca se poate ca dupa exploatari miniere sa se reabiliteze mediul. Oricum, nu tu decizi daca va creste ceva acolo sau nu. Cei de la Ministerul Mediului, care au cunostinte in acest domeniu, vor decide daca ecologizarea propusa de RMGC e fezabila sau nu, dar dupa toate probabilitatile, este.

 10. @kilroy: dar tu ce prestezi aici? crezi ca asa salvezi Rosia Montana? jignindu-i pe altii? nu mai bine ai pune manca si ai strange fonduri pt Rosia Montana, te-ai duce sa strangi din gunoaiele care vor fi lasate de voi la FanFest sau orice altceva util? Daca va e greu, dar tot va dati ecologisti, atunci sa va vad ca sustineti ecologizarea propusa de RMGC.Daca numai de stat pe net sunteti in stare, e clar, chiar sunteti finantati ca sa “prestati” doar online.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger