FOTO Angajaţii Kronospan au baricadat sediul companiei cu camioane, în timpul protestului anti-poluare de la Sebeş

1

Duminică, 15 februarie, câteva sute de locuitori din Sebeş şi din oraşele apropiate au ieşit în stradă pentru a şasea săptămână consecutiv, împotriva noii fabrici de formaldehidă pe care compania Kronospan vrea s-o deschidă în localitate.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Text şi fotografii de Radu Cernuta

 

După ce săptămânile trecute, reprezentanţii companiei austriece au ameninţat că vor da în judecată organizaţiile civile care protestează şi au avertizat asupra unui “război civil” între protestatari şi angajaţii firmei, aceştia din urmă au organizat pe 12 februarie o contramanifestaţie „împotriva nepăsării cu care Primăria tratează conflictul local”. Aceasta va fi urmată de proteste săptămânale în cursul lunii martie, spun angajaţii, care au baricadat duminică intrarea în sediul Kronospan din Sebeş, cu camioane şi remorci pentru transportul lemnului.

Luni, 9 februarie, după 5 săptămâni de proteste la adresa poluării cu formaldehidă de la Sebeș, Primăria şi-a anunțat intenția de a realiza un studiu asupra stării de sănătate a populației. Studiul ar urma să realizeze un inventar al tuturor posibililor poluatori din zonă, să determine perimetrul de protecție sanitară și să estimeze impactul acestora asupra fiecărui cartier. Acesta este independent de studiul cerut de Direcţia de Sănătate Publică Alba de la Kronospan pentru autorizarea noii instalații de formaldehidă și va fi derulat de specialiști de la Centru Regional de Sănătate Publică din Cluj, arondat Institutului Național de Sănătate Publică și plătit din bugetul Primăriei Sebeș.

În aceeași zi angajații Kronospan au anunțat că vor să organizeze manifestații de protest „împotriva nepăsării cu care Primăria tratează conflictul local”. Acestea ar urma să aibă loc joi, 12 februarie, și în fiecare duminică din luna martie. La prima vor participa 50 de persoane, dar promit și „adunări populare” la care intenționează să aducă 10.000 de colaboratori din întreaga țară și 5.000 de utilaje de exploatarea lemnului și camioane de transport. Asta ar însemna o coloană de aproximativ 50 de kilometri – practic, distanța dintre Sebeș și Sibiu. De asemenea, comunicatul a avertizat că, începând din 15 februarie, în curtea Kronospan, 500 de angajați vor aștepta cu poarta deschisă manifestanții anti-poluare.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Miercuri,  11 februarie, în urma aprobării de către Primar în ședința marți, 10 februarie, a manifestației angajaților Kronospan, aceștia au trimis ziarului Unirea un nou comunicat de presă. În  comunicat, aceştia arată că „vor cere sa fie scoși din țară toți mincinoșii, manipulatorii de informații false și politicienii corupți”, dacă până la începutul lunii martie nu încetează manifestațiile anti-poluare. Totodată, liderii angajaților și-au arătat și disponibilitatea de a răspunde la întrebări prin email, fără să precizeze însă adresa. Potrivit procesului verbal, cererea pentru această manifestație a fost depusă pe 27 ianuarie.

Tot miercuri, ziarul Unirea a publicat un document de lucru din 2011, realizat în urma unei ședințe în cadrul căreia s-a discutat autorizarea instalației de formaldehidă de 60.000 tone/an de la Kronospan, la care au participat, printre alții, reprezentanți ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu și ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba. Potrivit documentului, în urma verificării amplasamentului, ARPM Sibiu a solicitat completări pe notificarea SEVESO. SEVESO este o directivă europeană care referă la prevenirea accidentelor în locuri unde se găsesc mari cantități de substanțe periculoase, numită aastfel după o localitate italiană unde a avut loc un accident industrial la o uzină chimică, ce a rezultat în cea mai mare expunere cunoscută a unei populații rezidențiale la o anumită dioxină (TCDD). De asemenea, la data întocmirii documentului, APM Alba considera că „amplasamentul este mult prea aproape de zona rezidențială”. Amintim că și protestatarii își întemeiază cererea de relocare a fabricii de formaldehidă la o distanță adecvată de zona rezidențială, pe Directiva SEVESO.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Joi, 12 februarie, a avut loc protestul angajaţilor Kronospan, care au purtat costume cu diferite mesaje de protest.  Un reprezentant al angajaților a citit o declarație adresată primarului Alexandru Dăncilă, în care i se cere să stopeze protestele antipoluare care se desfășoară „în sfânta zi de duminică” și „atentează la ordinea și liniștea publică”. Angajații Kronospan i-au acuzat pe protestatari de comiterea de „fapte ilicite”, considerând că „minciunile” acestora privind posibila ilegalitate a Autorizațiilor de Mediu sunt „un grav atentat la bunele moravuri”, că informațiile despre lipsa studiului de impact asupra sănătății populației sunt false și le pun în pericol locurile de muncă, încălcând Art. 31 din Constituția României și că în timpul protestelor le-au fost încălcate drepturile la viață privată și libertate, prevăzute de Art.30 alin 6 din Constituția României și art. 72 din Codul Civil. Ei au cerut primarului să oprească „răspândirea de informații false” și să întocmească împreună cu protestatarii o listă cu cererile acestora pe care s-o înainteze autorităților competente, cu rugămintea ca „toate problemele ridicate să fie rezolvate”. Documentul a fost depus la Registratura Primăriei Sebeș.

I-am întrebat pe liderii angajaților Kronospan la ce adresă de email pot fi contactați pentru eventuale întrebări și ne-au indicat „adresa întreprinderii”. De asemenea, întrebați de presa locală, aceștia nu păreau să știe prea multe despre amenințările din comunicatele de presă din timpul săptămânii.

Vineri, 13 februarie, primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă și directorul Direcţie de Sănătate Publică Alba, Horia Timiș, au fost la Centru Regional de Sănătate Publică din Cluj, pentru a stabili împreună cu specialiștii de acolo etapele studiului privind sănătatea populației care urmează să fie făcut în Sebeș. Astfel, Primăria urmează să identifice agenții economici din raza municipiului a căror activitate are un impact asupra mediului și să determine care sunt zonele protejate vulnerabile (locuințe, unități de educație și sanitare). Vulnerabilitatea va fi determinată pe baza analizelor de dispersie din studiile de mediu. Va urma o analiză a indicatorilor de sănătate din zonele vulnerabile identificate, realizată de DSP Alba și medicii de familie sub coordonarea CRSP Cluj și, în cele din urmă, evaluarea impactului asupra stării de sănătate în relație cu fiecare agent economic industrial identificat care afectează mediul. Pentru aceasta, responsabilitatea revine CRSP Cluj. Un astfel de studiu este, practic, o premieră pentru România și va fi un proces de durată pentru care vor trebui să coopereze autoritățile locale, agenții economici și populația. Primarul spune că vor fi implicate și ONG-urile interesate.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Duminică, 15 februarie, în jurul orei 10, mai mulţi angajaţi ai Kronospan au început să adune camioane în parcarea din fața întreprinderii. La ora 11, aceasta era practic baricadată cu camioane și remorci pentru transportul lemnului. Parcarea este proprietatea Primăriei și teren public. La ora 14, în Piața Primăriei din Sebeș s-au strâns câteva sute de persoane de toate vârstele și, după câteva scurte discursuri, între care al unui apicultor și al unui consilier local, manifestanții au pornit spre sediul Kronospan. Acolo, parcarea baricadată a cauzat o oarecare emoție, însă manifestația a rămas una pașnică.

Cum apicultorii au fost o prezenţă constantă la protestele care se derulează de şase săptămâni la Sebeş, am stat de vorbă cun un reprezentant al APIS, Asociația Apicultorilor de pe Valea Sebeșului şi l-am întrebat care sunt motivele care i-au scos în stradă împotriva formaldehidei. Cum APIS este membră într-o Confederație Națională, apicultorii din zona Sebeş sunt în contact permanent cu ceilalți apicultori din țară, alături de care s-a constatat că în 2014 albinele din multe regiuni ale României au avut de suferit, ca urmare a mai multor factori climatici. Cu toate acestea, apicultorii din zona Sebeşului nu doar că nu au recoltat mierea, ci le-au murit şi albinele, înregistrându-se pierderi semnificative, de până la 200 de familii de la un singur membru al asociației. Reprezentantul APIS a invocat, printre altele, exemplul unui apicultor cu experienţă îndelungată, care a coborât de la munte cu 65 de familii de albime. Dintre acestea, 45 au rămas în Sebeș, în zona Râpei Roșii, aproape de platforma Kronospan, iar 20 le-a dus la Sângătin, în județul Sibiu. Apicultorul a pierdut toate albinele din Sebeș, iar un alt apicultor din același loc a raportat alte aproximativ 100 de familii pierdere. Albinele prezentau o simptomatologie atipică: au început să nu mai zboare, mergeau ca furnicile, apoi au murit. Cele din Sângătin au supraviețuit, ceea ce ar putea indica o cauză locală la Sebeș. Apicultorii s-au adresat laboratorului de toxicologie al Direcției Sanitar Veterinare Albă, unde nu s-au detectat pesticide, doar o infestație minoră cu un parazit, prea mică pentru a explica pierderile. Astfel, s-au îndreptat spre Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru Bolile Albinelor și altor Insecte Utile, cu ipoteza formaldehidei drept cauză a pierderilor. Li s-a spus că deocamdată nu există o procedură pentru detectarea formaldehidei în corpul animalului, iar acum apicultorii continuă demersurile pentru a afla exact ce se întâmplă cu albinele.

Problemele de la Sebeș însă nu au început în 2014, ele au fost evidente încă din 2009, când apicultorii au raportat depopulări ale familiilor de albine. În urma acestora, a scăzut producția de miere astfel că a ajuns să fie nevoie de până la de 2-3 ori mai multe familii pentru a obține o producție similară anului 2003, ceea ce, desigur, afectează veniturile apicultorilor. De asemenea, împuținarea albinelor afectează flora și culturile dependente de ele pentru polenizare.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai jos, puteţi citi despre istoricul protestelor de la Sebeş din ultimele şase săptămâni:

FOTO Kronospan spune că protestele anti-formaldehidă de la Sebeş ar putea crea un “război civil”

FOTO Kronospan ameninţă să dea în judecată organizaţiile care ies în stradă împotriva formaldehidei

Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan

FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!

Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger