FOTO Andrei Pungovschi: Vise în vremea protestului

0

Deşi multe din fotografiile realizate de Andrei Pungovschi sunt decupate din realitatea socială imediată, fluidă şi imprevizibilă, cadrele lui par un fel de picturi realizate cu obiectivul. Din mijlocul evenimentelor, fie că e vorba de protestele de pe străzile Istanbulului sau din Maidanul ucrainean, ori din mijlocul unor lumi întoarse spre interior, cum sunt vieţile unor copii care suferă de autism sau singurătatea bolnavilor de lepră, imaginile lui sunt reflecţii vizuale.

 

The Sleeping Protester

Dimineaţa devreme, un bărbat doarme pe una din laturile dealului care duce spre Piaţa Taksim din Istanbul, în perioada în care zona era sub controlul protestatarilor. În fiecare noapte, protestatarii aveau oameni postaţi la fiecare cale de acces spre piaţă, cu scopul de a-i alerta pe cei din parcul Gezi în caz că poliţia urma să-i atace.

 

Unul dintre cei mai apreciaţi fotojurnalişti români ai momentului, Pungovschi a studiat jurnalismul la Bucureşti şi în Missouri, colaborând, printre altele, cu Decât o Revistă, Mediafax, Esquire, Dilema Veche, The Guardian şi Agenţia France Presse. La invitaţia noastră de a selecta o serie de imagini de care e foarte legat, Andrei a răspuns cu 12 portrete de visători. Documentând în ultimii ani mişcările de stradă din Cairo, Istanbul, Sofia, Kiev sau Bucureşti, Pungovschi surprinde în aceste fotografii momentele de stop joc ale revoltelor, când somnul nivelează ideologiile şi odihneşte mintea încărcată cu vise despre lumi mai bune. În plină explozie de energie civică şi confruntare cu violenţa forţelor de ordine, spaţiul public e revendicat de oameni şi locuit temporar împreună, devenind ba scenă de luptă sângeroasă, ba un pat uriaş pentru cei ce visează cu ochii deschişi şi pancartele în mână.

 

The Sleeping Protester

Zeci de oameni dorm pe jos într-o sală a primăriei din Kiev, după ce clădirea a fost ocupată de protestatari. Primăria şi încă vreo câteva clădiri din centrul oraşului erau spaţiile în care oamenii îngheţaţi de frig de pe Maidan veneau să mănânce, să se încălzească la un ceai sau cafea şi să doarmă câteva ore.

The Sleeping Protester

Un bărbat doarme alături de un copil în curtea moscheei Rabaa Al-Adawiya din Cairo, în mijlocul pieţei cu acelaşi nume. Câteva mii de egipteni, suporteri ai Frăţiei Musulmane, au locuit timp de câteva săptămâni în piaţă în semn de protest faţă de arestarea fostului preşedinte Mohamed Morsi de către forţele armate conduse de generalul Abdel Fattah el-Sisi, actualul preşedinte al ţării. 

The Sleeping Protester

Un tânăr doarme pe o stradă care duce spre Piaţa Taksim din Istanbul, după o noapte lungă în care zvonurile că poliţia ar urma să atace i-au ţinut treji pe protestatari.

The Sleeping Protester

Câţiva bărbaţi ucrainieni se odihnesc pe holurile clădirii primăriei din Kiev înainte să iasă din nou în Piaţa Independenţei (Maidan). 

The Sleeping Protester

Un tânăr doarme într-o sală a Universităţii Sofia, ocupată de studenţi în timpul unuia dintre cele mai lungi şi mai paşnice proteste de anul trecut.

The Sleeping Protester

Trei protestatari dorm în parcul Gezi din Istanbul. 

The Sleeping Protester

Un tânăr doarme la volanul unui autobuz capturat de protestatari în Piaţa Taksim din Istanbul şi folosit ca baricadă împotriva atacului poliţiei turce.

The Sleeping Protester

Protestatari ucrainieni iau o pauză de la frigul de afară şi dorm pe holul primăriei din Kiev.

The Sleeping Protester

Un bărbat profită de un moment liniştit în mijlocul taberei de corturi din parcul Gezi din Istanbul.

The Sleeping Protester

La finalul unuia din protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană, un tânăr adoarme în mijlocul scuarului cu flori din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

The Sleeping Protester

Câţiva tineri dorm în grădina care leagă hotelul Intercontinental de parcul Gezi din Istanbul.

 

Puteţi accesa şi: 

FOTO Limba pe care o vorbesc imaginile lui Claudiu Popescu

FOTO Fotografiile lui Mitoş Micleuşanu sau detectorul de mister al realităţii

FOTO Viaţă, moarte şi miracole cu Michele Bressan

FOTO Nicu Ilfoveanu: Cum mi-am petrecut vara în zece poze

FOTO Pe drum, la Marea Neagră, cu Petruț Călinescu

FOTO ”Bumbata”: Dincolo de zidurile închisorii, avându-l ca ghid pe Cosmin Bumbuţ

FOTO De la jungla amazoniană, la triburi africane: Lumi în transformare, cu Tudor Vintiloiu

FOTO Din colonii muncitorești, în Piața Taksim. Visele prin obiectiv ale Ioanei Moldovan

FOTO Pe drum cu fotojurnalistul George Popescu: De la Universitate, prin Petrila, până în Sahara

FOTO Zece portrete de Mircea Reştea, un fotograf cu al şaselea simţ pentru detalii

FOTO Mihai Barbu: 11 ani de fotojurnalism în 8 imagini

FOTO Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cârlig

FOTO Două luni nicăieri, cu Bogdan Gîrbovan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger