FOTO A treia generație de victime ale controversatului erbicid Agent Orange

0

În timpul Războiului din Vietnam, s-au pulverizat circa 21.135.000 de galoane de Agent Orange, un erbicid extrem de toxic folosit de armata americană ca armă chimică. Peste 400.000 de oameni au murit sau au fost vătămați și circa 500.000 de copii s-au născut de atunci cu malformații sau handicap mintal din cauza controversatei substanțe.

 Brian_Driscoll_6

 

Fotograful american Brian Driscoll a petrecut un timp în Vietnam, pe urma celei de-a treia generații de copii afectați de acest dramatic capitol al istoriei. Ideea i-a venit după ce unchiul său, care a luptat în Vietnam, a început să manifeste simptome ciudate, inexplicabile, asemănătoare cu cele experimentate de victimele Agent Orange. Driscoll a plecat apoi la Hanoi, capitala vietnameză, de unde, treptat, a ajuns în sate mai retrase, dând de urma multor copii care s-au născut cu grave handicapuri mintale sau cu diformități, ca urmare a intoxicației cu respectivul erbicid, majoritatea necesitând îngrijiri zilnice pe tot parcursul vieții.

 

Brian_Driscoll_9

Brian_Driscoll_7

 

Blamatul Agent Oraange a fost inițal produs pentru Departamentul de Apărare al SUA de către două corporații, una dintre ele fiind și astăzi sub reflectoarele scandalurilor: Monsanto și Dow Chemical. În timpul Războiului din Vietnam (1962-1971), armata americană a pulverizat milioane de galoane cu acest amestec toxic,  combinat cu carburant de aeronave, având ca scop desfrunzirea pădurilor și a pământurilor din zona rurală, pentru ca luptătorii de gherilă să rămână astfel fără ascunzișuri. O altă miză a fost determinarea unei urbanizări forțate, atâta vreme cât, în lipsa hranei, țăranii nu ar mai fi putut să se întrețină în satele lor, fiind nevoiți să se retragă în orașele dominate de americani. În acest fel, luptătorii de gherilă și-au pierdut din susținere și din ajutoarele de hrană oferite de țărani. Această din urmă țintă a fost, de altfel, atinsă, atâta vreme cât populația urbană a Vietnamului aproape că s-a triplat în acel interval: de a 2,8 milioane de locuitori, la 8 milioane, în 1971.

 

Brian_Driscoll_5

Brian_Driscoll_4

 

Astăzi, la 42 de ani de la încheierea războiului, consecințele acestuia se fac încă simțite în viața vietnamezilor, unde mulți copii se nasc în continuare cu grave probleme cauzate inițial de folosirea ”cocktailului” de erbicide, pulverizat de armata americană la o concentrație de 13 ori mai mare decât maximul prevăzut pentru utilizare normală. Cei mai mulți dintre acești copii își petrec viața în centre de îngrijire, unde lipsa de fonduri determină și lipsa de programe de educație sau recreație.

 

Brian_Driscoll_3

 

Sursa: Featureshoot


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger