FOTO 520 de zile de izolare într-o capsulă, în cea mai mare simulare a unei misiuni pe Marte

0

Proiectul Mars500 a însemnat cea mai amplă simulare a unei călătorii pe Marte. Sună palpitant la prima vedere, însă pentru cei șase participanți selectați din mii de aplicanți calificați, cea mai mare problemă s-a dovedit somnul. Închiși pentru 520 de zile într-o capsulă fără ferestre, cei șase bărbați s-au confruntat fie cu somnul excesiv, fie cu insomnia cronică, dar și cu riscul de atrofiere a mușchilor, atrăgând atenția asupra unor probleme vitale legate de o eventuală expediție umană pe Marte.

 

Mars500, un proiect realizat de Agenția Europeană Spațială (ESA) și de Institutul pentru Probleme Biomedicale din Rusia, a fost lansat în iunie 2010, când trei ruși, doi europeni și un chinez s-au suit la bordul unei navete spațiale false, amplasate într-un sit industrial din Moscova, unde aveau să-și petreacă următoarele 520 de zile în izolare totală față de mediul înconjurător. Singurele legături cu exteriorul s-au realizat prin intermediul internetului și al convorbirilor telefonice, care însă aveau un decalaj de peste 20 de minute, pentru a simula intervalul necesar ca undele radio să ajungă pe planeta Marte. Proiectul, al cărui cost s-a ridicat la 10 milioane de dolari, a fost conceput pentru a analiza problemele inerente ale unei expediții umane de Planeta Roșie, în condițiile în care în ultima vreme s-au făcut publice intenții de colonizare a planetei în viitorul nu tocmai îndepărtat.

 

 

În timpul misiunii simulate, participanții au fost supuși unor controale medicale și psihologice zilnice, colectându-se astfel date despre reacția oamenilor la stres, izolare și companie restrânsă, condiții similare unei misiuni reale în cosmos. Remediile anti-plictiseală pe care le-au avut la dispoziție cei șase ”cobai”, selectați de altfel din mii de cereri, au fost DVD-urile cu filme, cărțile și jocurile pe console. Pentru a-i mai dezmorți pe participanți, organizatorii au înscenat și un incendiu la bordul ”navei”, pentru a le testa reacțiile.

 

 

Printre concluziile importante trase de cercetători în urma experimentului se numără dificultățile de somn ale participanților: în medie, cei șase au petrecut în pat cu circa 700 de ore mai mult decât în condiții normale. Doi dintre bărbați și-au petrecut o cincime din timp, respectiv 2500 de ore, dormind, în vreme ce un al treilea a suferit de insomnie cronică. La finalul misiunii, ale cărei rezultate preliminare au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, aproape toți membrii avuseseră de suferit fie de pe urma somnului necorespunzător, fie de pe urma instalării unor semne de depresie. Totodată, în condițiile de sedentarism, a existat riscul de atrofiere a mușchilor și de slăbire a oaselor. Doar doi dintre cei șase s-au adaptat corespunzător condițiilor de la bordul navei simulate, încheind cu succes cea mai lungă misiune spațială simulată înregistrată până acum.

 

 

Pe viitor, cercetătorii vor lua în considerare efectele monotoniei, încercând să ofere eventualilor participanți la misiuni reale mai multe preocupări prin care să combată plictiseala, ale cărei efecte la nivel fizic și psihologic sunt esențiale. Totodată, vor trebui luate măsuri legate de simularea luminii naturale, pentru a regla ritmurile naturale, însă și mai importantă va fi depistarea potențialilor participanți cu probleme legate de somn.

Mai multe imagini din timpul Mars500 puteți urmări aici.

Sursa: The Guardian

Foto: Mars500


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger