Fortificaţii romane, descoperite în România după analiza unor fotografii de spionaj desecretizate

0

Analiza unor fotografii de spionaj desecretizate a scos la iveală o surpriză pentru arheologi de la două universităţi din Marea Britanie, care se ocupă de acest proiect: potrivit acestora, imaginile înfăţişează bucăţi din ceea ce se crede a fi fost o fortificaţie romană de graniţă, datând din secolul al doilea, bucăţi care se găsesc pe teritoriul actual al României.

 

 

Deşi o parte din aceste ruine era cunoscută specialiştilor încă din secolul al 19-lea, se pare că acestea au fost greşit identificate, greşit clasificate şi, ulterior, uitate, spune Bill Hanson, profesor de arheologie romană la Universitatea din Glasgow. Pe unele porţiuni, ruinele au fost afectate serios de construcţii sau alte activităţi, până la a ajunge complet distruse. „Dacă ne uităm în toate cărţile moderne despre frontierele romane, nu găsim menţiuni despre aceste fortificaţii estice. Au dispărut, cumva”, a declarat Hanson pentru publicaţia The Huffington Post. Însă acum sute de ani, zidurile acestea erau parte din simbolistica puterii uriaşe a Imperiului Roman. Întreaga structură se întindea pe aproximativ 60 de kilometri, pe teritoriul actual al României, de la Dunăre înspre Marea Neagră. În unele părţi, zidurile erau chiar extrem de înalte şi groase.

Fortificaţiile reprezentau frontiera cea mai dinspre est a imperiului şi, în mod sigur, consideră specialiştii, era puternic militarizată, cu garnizoane dispuse de-a lungul ei pentru pază. Datarea exactă a ruinelor nu se poate fără analiza cu carbon şi o excavare atentă la faţa locului, dar Hanson consideră că acestea datează din secolul al doilea A.D. Potrivit dr. Ioana Oltean, lector în arhitectură la Universitatea Exter, proiectul de analiză a fotografiilor desecretizate a început cu scopul cartografierii sistematice a tuturor urmelor arheologice vizibile din aer şi din sateliţi şi de a folosi aceste date pentru a înţelege impactul cuceririlor romane asupra teritoriilor şi comunităţilor cucerite. „Îmi doream să pot analiza fotografii vechi, de dinaintea dezvoltării moderne, pentru că ştiam că regiunea a suferit modificări în timpul regimului comunist, care a impus o dezvoltare urbană accelerată ce ar fi putut şterge, pur şi simplu, situri arheologice, fără o investigaţie amănunţită şi corectă”, a declarat Oltean.

Fotografiile pe care le analizează cei doi provin din perioada celor două războaie mondiale şi din perioada războiului rece; primele au fost realizate din avioane, cele din urmă, de sateliţi americani. Toate au fost fotografii de spionaj, iar acum sunt desecretizate. Fortificaţiile romane despre care vorbim apar într-o fotografie din 31 mai 1944. „Această descoperire arată că zona militarizată a imperiului era mult mai vastă decât ce se ştia până acum şi graniţa mult mai bine controlată decât s-a considerat până în prezent”, susţine Oltean. În opinia ei, se impune o nouă analiză a strategiei de apărare a Imperiului Roman în regiunea Dunării inferioare.

 

Sursa şi mai multe detalii: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger