Forma unui spaţiu închis poate fi identificată cu ajutorul ecoului

0

Liliecii emit sunete pentru a-i ajuta să navigheze, de ce nu ne-ar ajuta şi pe noi sunetele să identificăm forma unui spaţiu? La această întrebare s-au gândit să răspundă oamenii de ştiinţă autori ai unui studiu publicat în revista PNAS, care arată că forma unei camere poate fi modelată cu ajutorul ecoului.

 

 

Echipa de cercetători a reuşit să construiască o imagine completă 3D a unei camere folosind patru microfoane care au înregistrat ecourile ce loveau pereţii, ecouri produse ca urmare a lansării unor sunete în încăpere. Autorii descopeririii spun că această tehnologie ar putea, într-o bună zi, să ajute la rezolvarea crimelor, spre exemplu, alături de alte posibilităţi de utilizare. Ecolocalizarea (abilitatea de a naviga cu ajutorul sunetelor) este specifică liliecilor şi delfinilor, dar poate fi întâlnită, în cazuri rare, şi la persoane fără vedere. Cu ajutorul unor algoritmi computerizaţi, însă, acum ecourile provenite de la un sunet pot releva forma unui spaţiu închis. Algoritmul respectiv poate distinge şi între ecouri mai slabe sau mai puternice şi dacă acestea au ricoşat de mai multe ori dintr-un perete în altul, în cameră.

„Programul nostru a putut construi harta 3D a unei camere simple, convexe, cu o precizie de câţiva milimetri. Fiecare microfon înregistrează sunetul direct de la sursă, precum şi ecourile care vin din pereţi. Apoi, algoritmul compară semnalele de la fiecare microfon. Pauzele infinitezimale care apar între semnale sunt folosite pentru calcularea distanţei dintre microfoane şi a distanţei de la fiecare microfon la pereţi şi la sursa sunetului”, explică Ivan Dokmanic, autor principal al studiului, cercetător în cadrul Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (Elveţia). Posibilităţile de folosire ale descoperirii sunt multe, susţine acesta: spre exemplu, pentru construirea unei săli de concerte, care are nevoie de o anumită acustică sau pentru criminaliştii care încearcă să rezolve o crimă.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger