Forma creierului ne scoate la iveală viziunea politică

1

Specialiștii în neuroștiințe au început să analizeze dacă loialitatea politică are legătură cu circuitul cerebral al oamenilor după ce au găsit dovezi ce atestă că creierul conservatorilor are o formă diferită față de cel al stângiștilor. Analizele cerbrale efectuate pe 90 de studenți de la University College din Londra (UCL) au scos la iveală o corelație puternică între grosimea a două zone cerebrale cu materie cenușie și viziunea politică a indivizilor.

Studenții care s-au declarat a fi de dreapta aveau amygdala – o porțiune a creierului asociată cu emoțiile – mai pronunțată, în timp ce adversarii lor de la polul opus al spectrului politic aveau mai groasă o altă zonă cerebrală numită anterior cingulate în engleză, scrie The Independent. Cercetarea a fost derulată de Geraint Rees, directorul Institutului de Neuroștiințe Cognitive de la UCL, care s-a arătat foarte surprins de descoprire.

Inințiativa a fost comandată în numele unui experiment al actorului Colin Firth, ca parte a programului său de pe BBC Radio 4, însă s-a transformat într-un efort serios de aflare dacă suntem sau programați pentru a avea o viziune politică. Deși nu se poate stabili cu precizie poziția politică a unei persoane dintr-o simplă analiză cerebrală, profesorul Rees spune că există o corelație puternică între aceasta și creier.

Anterior cingulate este o zonă aflată pe suprafața mediană a creierului, în partea din față, și am observat că materia cenușie, unde se află celulele nervoase ale neuronilor, devenea mai groasă atunci când oamenii se descriau ca fiind liberali sau stângiști și mai subțire atunci când se descirau ca fiind conservatori sau de dreapta”, a spus Rees în cadrul programului radio.

„Amygdala este o zonă străveche a creierului, considerată a fi foarte primitivă și asociată cu detectarea emoțiilor. Amygdala dreaptă era mai mare la oamenii care s-au descris a fi conservatori. Este foarte important, pentru că asta ne sugerează că ceva din atitudinile politice este codificat în structura noastră cerebrală prin intermediul experiențelor noastre sau că structura noastră cerebrală determină sau rezultă în atitudinile noastre politice”.

Foto: Flickr/-pottymouth-

Citiți și:

Creierul uman se micşorează de 20.000 de ani încoace

Oamenii, la fel ca animalele, sunt neînfricați în lipsa amygdalei cerebrale

Generarea de noi neuroni – cheia adaptării la nou

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger