Forajul petrolier în Arctic, un potenţial dezastru, afirmă un CEO din industria petrolului

0

În vreme ce giganţii petrolieri Shell şi Gazprom se bat în declaraţii despre avantajele economice ale exploatării resurselor petroliere din Oceanul Arctic, evitând discuţiile despre pericolul adus mediului, alţi magnaţi ai petrolului recunosc că forajul în regiunea arctică are potenţial de dezastru.

 

 

CEO-ul companiei petroliere Total (a patra companie din lume în industrie), Christophe de Margerie, a fost citat ieri de către publicaţia Financial Times spunând că riscul unei scurgeri de petrol cauzate de forajul în Arctic este prea mare, iar consecinţele unui astfel de nedorit eveniment ar aduce „prea multe efecte negative imaginii companiei”. Declaraţia omului de afaceri francez a fost imediat analizată de către Greenpeace: „Faptul că un gigant petrolier francez, cum este compania Total, recunoaşte că forajul în regiunea arctică este prea periculos arată exact cât de mare este riscul prezentat de companii precum Shell, care se joacă cu banii investitorilor. Shell a cheltuit deja miliarde pentru a fora în Arctic şi acum se vede nevoită să îşi abandoneze planurile pentru anul în curs, după o serie de evenimente nefericite pentru companie. Iar banii aceia puteau fi investiţi în energie curată, regenerabilă”, a comentat Dan Howells (Deputy Campaigns Director, Greenpeace).

În ultimele săptămâni, Shell a fost nevoită să amâne începerea forării în zona Chukchi, din cauza unei bucăţi mari de gheaţă care plutea în direcţia platformei sale petroliere şi din cauza unor teste eşuate cu echipamentele pregătite pentru o eventuală scurgere de petrol. Totodată, oamenii de ştiinţă de la National Snow and Ice Data Center (SUA) au anunţat că topirea de vară a gheţurilor arctice a atins un record negativ din cauza temperaturilor extrem de ridicate din sezonul călduros care se încheie, iar anunţul lor a adus noi întârzieri în planurile companiei petroliere. Deocamdată, reprezentanţii acesteia au spus că vor fora doar găuri de suprafaţă, care, în fapt, nu ajung la adâncimea unde se află resursele de petrol şi gaze, dar care pot fi transformate în „puţuri de extracţie” în câţiva ani.

 

Sursa: TH, Huffington Post

Foto: Greenpeace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger