Kim Doctom (foto), antreprenorul germano-finlandez din domeniul online, cunoscut pentru acuzațiile de spălare de bani și fraudă digitală, în urma cărora site-ul său de file-hosting, Megaupload, a fost închis, a anunțat că lucrează la MegaNet, o formă de internet privat care să-i ferească pe utilizatori de mecanismele de supraveghere.
MegaNet se va baza pentru funcționare pe infrastructura deja existentă a internetului, doar că informația va avea, prin toate canelele de comunicare, un nivel suplimentar de criptare. Dotcom a anunțat că noul sistem va face apel la puterea de procesare neutilizată a laptopurilor și smartphone-urilor și la deschiderea poseserilor acestora de a dona lățime de bandă. ”Cu cât vor fi mai mulți oameni care să instaleze aplicația MegaApp pe aparatele lor, cu atât va deveni mai puternic,” explică antreprenorul, fondatorul Partidului Internetului din Noua Zeelandă, de unde riscă să fie extrădat. Potrivit lui Dotcom, dacă în rețea ar intra 100 de milioane de smartphone-uri, MegaNet ar avea mai multă capacitate de stocare, lățime de bandă și putere de calcul decât cele mai mari zece site-uri ale lumii, la un loc.
MegaNet nu va funcționa pe bază de IP-uri, așa cum se întâmplă în cazul internetului, ci va opera cu alte protocoale care să permită schimbul de date. ”Dacă nu există adrese IP, serverul nu poate fi atacat de hackeri. Cel mai important însă e că guvernelor le va fi mai greu să ne invadeze viața privată,” mai arată Dotcom.
Inițiatorul recunoaște însă că e nevoie ca tehnologia telefoanelor inteligente să mai evolueze, până când MegaNet va putea funcționa cu adevărat la scară mare. Dotcom anticipează că noul sistem va fi perfect funcțional în următorii zece ani, când telefoanele inteligente vor putea fi încărcate de zece ori mai eficient și mai repede. MegaNet se va lansa, după primele anunțuri, în toamna anului următor.
Sursa: Stuff.co.nz