Focul care arde de 5.500 de ani

0

Muntele care arde (Australia) – Australia’s Burning Mountain – este locul unde mocneşte cel mai vechi foc (continuu) de pe planetă. De 5.500 de ani, cărbunele de sub munte arde şi nimeni nu ştie exact cum a pornit acest foc, scrie Discovery News.

 

 

Locuitorii din vechime ai zonei foloseau căldura de la rocile muntelui care ardea pentru a găti sau pentru a-şi face unelte. Când un explorator australian l-a descoperit în anul 1828 a crezut că a dat peste un vulcan. Astăzi, muntele care fumegă continuu şi peisajul ciudat din jurul său sunt o importantă atracţie turistică a Australiei. Mirosul ciudat, căldura care vine parcă de peste tot, fumul gri care pluteşte în aer – toate acestea pot părea un decor de film, dar sunt reale. Din păcate, focul care arde mocnit de atât de multă vreme probabil a dăunat serios vegetaţiei din regiune: calea lăsată de foc la suprafaţă nu are urme de viaţă, notează Atlas Obscura.

Focuri subterane de acest tip se găsesc în mai multe locuri ale planetei. Pot fi aprinse de evenimente naturale – fulgere, spre exemplu, dar pot fi iniţiate şi accidental, de către oameni (sau intenţionat), prin arderea pădurilor. Mai multe astfel de focuri au apărut, nu demult, la o mină de cărbune situată la aproape o mie de kilometri distanţă de Burning Mountain; un foc astfel apărut la începutul anului trecut a ars timp de 45 de zile. Aceste focuri sunt o sursă de emisii de gaze de seră, dincolo de faptul că reprezintă o atracţie turistică.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Australia’s Burning Mountain

 

Puteţi citi şi:

10 aşezări bizare în care este imposibil de crezut că trăieşte cineva


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger