Fluturii monarh, o populaţie în continuă scădere în ultimii 20 de ani

0

Coloratele insecte, atent monitorizate de cercetători, au scăzut în număr şi în acest an, spun specialiştii, în special din cauza vremii. Fluturii monarhi iernează, în mod tradiţional, într-o pădure din centrul Mexicului, unde pot fi cel mai bine monitorizaţi; însă, în urma iernii care tocmai se încheie, se pare că sunt cu o treime mai puţini decât în sezonul 2010 – 2011.

 

 

Fluturii monarh se adună iarna într-o pădure veşnic verde din Michoacán, Mexic, pentru a petrece aici lunile mai reci ale anului; mii de astfel de fluturi pot fi văzuţi acoperind copacii, ca nişte perdele vii, stând toţi laolaltă. Pentru a ajunge aici, fluturii parcurg un drum lung, din nordul SUA şi din Canada, locul lor de baştină, până în Mexic; întotdeauna, ruta este aceeaşi, an după an. Specialiştii de la WWF şi Comisia Naţională a Mexicului pentru Zone Naturale Protejate au confirmat, prin anunţul lor privind scăderea numărului acestor fluturi în iarna 2011 – 2012, temerile mai multor biologi, care au avertizat că temperaturile ridicate şi seceta din zona Texasului şi din alte regiuni ale SUA din 2011 ar putea afecta serios populaţia de fluturi monarh.

Călătoria fluturilor de la locul de baştină în Mexic a trecut prin astfel de zone aride, iar ei nu pot supravieţui atât de mult fără apă sau nectar (hrana necesară). ”Din Oklahoma până în Mexic, aş numi drumul lor cele o mie de mile de iad”, a spus Chip Taylor, profesor la Universitatea din Kansas şi director al unei organizaţii non-profit care se ocupă de monitorizarea acestor fluturi. De altfel, specialiştii au remarcat micşorarea coloniilor de fluturi monarh încă de acum câţiva ani şi sunt convinşi că fenomenul este legat de modificările climatice. Practic, în ultimele două decenii, populaţia de fluturi monarh a scăzut semnificativ, este concluzia oamenilor de ştiinţă. Nu doar schimbările climatice au contribuit la asta, ci şi tăierile masive de păduri din Mexic, susţin alţi biologi, precum şi practicile agricole de pe teritoriul SUA, care includ utilizarea liberă a erbicidelor ce ucid planta numită „laptele câinelui”, singura pe care fluturii monarh îşi depun ouăle.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: naturepl.com /Ingo Arndt / WWF

 


Leave A Reply