Fluturii, indicatori ai sănătăţii ecosistemelor

0

Fluturii nu sunt doar insecte frumoase, pe care le admirăm când ieşim la o plimbare în natură. Ei acţionează ca un indicator al mediului, avertizându-ne despre schimbările petrecute într-un ecosistem şi vorbindu-se despre starea de sănătate a acestuia, spun oamenii de ştiinţă. Problema este, însă, că multe specii de fluturi dispar ori devin tot mai rar întâlnite.

 

 

Potrivit unui raport al organizaţiei Butterfly Conservation, 72% dintre speciile de fluturi şi molii sunt în declin în ultimii zece ani (54% din acest procent fiind raportat numai în Marea Britanie, unde până şi speciile comune de fluturi de grădină au probleme cu descreşterea populaţiei). Fluturii reacţionează foarte rapid până şi la cele mai mici schimbări ale mediului, ceea ce îi face atât un indicator preţios al biodiversităţii şi sănătăţii unui ecosistem, cât şi un „instrument” de avertizare timpurie asupra problemelor care apar în natură. Acesta este motivul pentru care fluturii sunt, în prezent, cel mai bine monitorizat grup de insecte din întreaga lume.

Declinul fluturilor are impact şi asupra diferitelor specii de păsări (vrăbii, gaiţe etc.). „Păsările îşi planifică tot sezonul de reproducere în funcţie de perioada în care omidele se găsesc din abundenţă. Dacă numărul omizilor şi al fluturilor scade, nu va fi suficientă hrană pentru puii nou-născuţi”, explică Stephen Dickie, specialist în conservare. Plantele, de asemenea, sunt afectate de absenţa fluturilor, aceştia fiind polenizatori atât pentru plantele sălbatice, cât şi pentru cele cultivate. Fără ei, ca şi fără alte insecte cu acest rol, producţia de seminţe de la plante va înregistra un serios declin, la rândul său.

Problema este intens analizată de către cercetătorii din Marea Britanie, acesta fiind locul unde multe specii de fluturi din Europa migrează în timpul verii. Nu şi în acest an, spre exemplu: vremea extrem de umedă şi răcoroasă a ţinut fluturii la distanţă de teritoriul britanic. Astfel, specialiştii în conservare încurajează localnicii să crească fluturi în grădinilor lor, oferindu-le spaţii care să „reproducă” mediul de care au nevoie pentru procesul lor evolutiv. Copacii mari, cu coroana bogată sau tufişurile pot acţiona ca un acoperiş; vegetaţia bogată, întreţinută fără pesticide, este de dorit şi ar mai trebui puse la dispoziţia fluturilor surse de nectar, precum şi plante care să constituie hrană pentru omizi (cum ar fi iedera sau cruşinul). Un astfel de mediu pregătit într-o grădină obişnuită ar putea ajuta la refacerea populaţiei de fluturi, consideră oamenii de ştiinţă britanici.

Mai multe detalii: The Ecologist

 

Sursa: ENN

Foto: Wikipedia

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger