Fluturii din Marea Britanie pierd lupta pentru supraviețuire

0

 

Numărul fluturilor din Marea Britanie a scăzut îngrijorător de mult în ultimul deceniu, în cazul tuturor speciilor, arată un studiu al Butterfly Conservation and the Centre for Ecology and Hydrology (CEH). Cifrele vorbesc de un declin major în cazul a trei sferturi dintre speciile care populează teritoriile britanice.

 

Cercetătorii au descoperit că 72% dintre speciile de fluturi din Marea Britanie sunt în declin – până și speciile cele mai obișnuite, comune, au înregistrat o scădere de 25% a populației. De asemenea, s-au restrâns drastic zonele de distribuție, în cazul a 54% dintre specii. De altfel, spun specialiștii, restrângerea sau pierderea habitatului este cauza principală a declinului îngrijorător al populațiilor de fluturi. Doar eforturile de conservare ale organizațiilor de protecție a mediului au reușit să mai aducă îmbunătățiri, însă numai în cazul speciilor considerate rare și pe cale de dispariție. Studiul a analizat date și rapoarte din ultimii zece ani și s-a bazat pe supravegheri directe de lungă durată realizate de echipa autoare a materialului științific.

Printre speciile cu cel mai mare declin înregistrat se numără Pearl-bordered Fritillary, Duke of Burgundy sau High Brown Fritillary (cu o scădere a populației de 69%), dar și mult mai comunii Small Skipper, Common Blue sau Small Tortoiseshell. Printre speciile trecute la capitolul ”succes” se numără Large Blue, o specie rară, reintrodusă în Marea Britanie în 1980, după ce dispăruse complet din această regiune. ”Cel mai îngrijorător fapt este scăderea masivă, cu aproape un sfert de populație, în doar zece ani, a fluturilor care sunt adaptați și echipați pentru a supraviețui într-un mediu modificat de om, cu amprentă umană”, a conchis Richard Fox (coordonator al cercetării de teren). Autorii studiului atrag atenția asupra semnificației acestui declin major și spun că sunt necesare măsuri pentru restabilirea unui echilibru, altfel riscul dispariției fluturilor este unul cât se poate de real.

 

Sursa: BBC Nature

Foto: Specia Duke of Burgundy / Cumbria Butterflies.org

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger